boligindretning haven Hjem Malede vægge min uforbeholdne mening mortilmernee.dk tanker

Om at blive pålagt en voldsom udgift af sin kommune….

28. januar 2018

Det her indlæg handler om vrede, frustrationer, og hvad jeg vil prøve at gøre, for at opveje det lidt….. For et par år siden sad vi og spiste middag med nogle venner, her hørte jeg første gang om, at Hedensted Kommune havde været ude og lave skræmme scenarier i nogle villa kvarterer her i byen. Noget med at kloakrørene skulle ændres under folks huse (således regnvand og spildevand ikke løber sammen), og at det var egen betaling, nogen skulle af med helt op omkring 40-50.000 kr…. Vi var fuldstændig i chok over at høre det, snakkede lidt om det og så glemte jeg ellers lykkeligt den samtale igen.

Men pludselig, for ca 7 måneder siden, fik vi samme brev i postkassen, at man nu var komme frem til, at det område vi bor i, også skulle omlægge kloakrør, således regnvand og spildevand skal skilles helt inde ved huset, og dermed sikre miljøet i byen. Der var en masse sætninger, ord og paragraffer jeg ikke anede en dyt om. Og så stod der, at man havde mulighed for at møde op til et møde i kommunen, hvor man kunne stille spørgsmål og lign. men i bund og grund havde man ikke en dyt at skulle ha sagt, for det var lov og ret, og man skulle selv betale det. Jeg er med på, at det er rigtig godt for miljøet, men der fra, og til at udlægge det til borgerne, som sådan et løftet pegefinger og “DU SKAL” foretagende, der synes jeg godt nok der er et stykke med surt jeg lige skal sluge.

Regningens størrelse vurderes ud fra, hvor langt ind under ens hus adskillelsen skal foretages, om man har kælder osv…. Jesper tog naturlivis til det møde, og folk var mildest talt rasende og frustrerede. Kommunen havde ikke en gang nogen bevidsthed om, at 70% af de huse der ligger her i vores bydel, de har kælder, og at udgiften på den måde bliver himmelhøj. Der stod sådan en dumsmart type, der ikke en gang havde været ude og se området, før han skulle kloge sig i det. Der var massevis af fingre i luften, med frustrerede spørgsmål, og folk blev bare fejet af….

I brevet stod også i sin tid, er der er en anden mulighed man vælge. Den går ud på, at få en faskine nedgravet i egen have, og på den måde blive selvafledende med spildevand. På det her tidspunkt er det første gang jeg nogensinde hører/læser ordet Faskine. Hvis man vælger den her løsning, så får man et tilskud til at få denne indkøbt og gravet ned, men fremadrettet, så er man dermed ikke længere tilsluttet Hedensted Kommunes system, og hvis der bliver problemer med den faskine, så er det altså ens helt eget problem.

Jeg er med på, at det rent miljømæssigt helt sikkert gør noget godt, men jeg synes det er vanvittigt, at man kan pålægge borgerne sådan en udgift, bare sådan ud af det blå.

Vi har været i syv sind… Vi har kælder, og vi kan godt se, at man skal langt ind på vores grund, for at få det her lavet, hele kælder skakten skal graves op ( den er altså støbt på nuværende tidspunkt ) og det hele er på egen regning. Vi var grædefærdige…. Og har været det længe.

Tænk at man som Kommune “bare” kan gøre sådan noget, uden man som borger har noget som helst at skulle ha sagt, jeg er rystet. Der er mange her i byen, som virkelig kommer i økonomiske problemer pga det her, virkelig. Og ældre mennesker, som på ingen måde selv har mulighed for at få lavet det faskine halløj…..

Nu er vi i den situation, at Jesper grundet hans fag, kender folk som har forstand på det her, og vi er derfor, for ganske nyligt, kommet frem til, at vi har valgt at få nedgravet faskine, og vi har idag indsendt vores underskrifter på, at vi i 2018 bliver selvafledende på grunden.

Det betyder så, at vi skal have gravet et hul på ret mange kvm ude i haven, her i foråret, mens haven springer ud, og står super flot… Det er så træls… Jeg hader det….. Jeg hader at nogen skal bestemme, hvad vi skal, her på vores egen grund….. Grrrrrr.

Ydermere skal vores kælderskakt nedbrydes, og der bliver fremover kun nedgang fra den ene side af huset. Det skyldes, at man skal have ført rør helt ned her, samt samle regnvand der kommer fra tagrender på den side af huset.

Jeg er spændt på hvad udgiften kontra tilskuddet ender ud i, det ved vi ikke helt endnu…. Men jeg er vred og ked af alt det her, og jeg ved, at jeg ikke er den eneste. Men der er som sagt INTET at gøre, så nu forsøger vi bare at forliges med tanken, og håber det kommer til at køre forholdsvis gnidningsfrit, både arbejdsmæssigt, men sørme også økonomisk.

For at opveje alt det trælse, så snakker vi istedet om sjove ting… Og forsøger at planlægge så der også sker noget positivt med vores ejendom. Noget som vi selvfølgelig meget hellere ville bruge både tid og penge på.

Selve huset skal males udvendigt i år, det trænger det til, og det kommer til at pynte noget så meget….. Det er selvfølgelig ikke specielt sjovt, men det bliver SÅ pænt at få det frisket op.

Og så er jeg begyndt at lege lidt med gulvmaling. 1. salen har trængt til at blive frisket op i et stykke tid, gulvene er afskallede rundt omkring, og de er blevet meget matte med tiden…. Jeg har lyst til at lave ren bolsje butik der oppe, og jeg tror også jeg gør det, men så alligevel, gulve maler man bare ikke liiiiige om igen, ligesom man gør med en væg, så jeg går lidt og summer.

I stueetagen har jeg lyst til at male alle gulve knald røde…. Men det tør jeg nok alligevel ikke, istedet tror jeg, at jeg vil ud og finde en rød reol, evt bare op til pigernes værelse…. Det tror jeg kunne blive ganske flot.

Her i weekenden lokkede jeg dog Jesper til at male gulvet på det lille toilet på 1. salen. Vi snakker halvanden kvm. Det er malet pastel grønt, ret fantastisk faktisk….. Og så har jeg farvekort med hjemme til pigernes værelser, jeg tænker det ene skal være pastel rosa og det andet pastel gult… altså gulvet. Og så er jeg lidt i tvivl med gangen, måske skal alle 3 steder have samme farve, jeg ved det ikke helt.

Jeg tænker også lidt, om jeg måske skulle sætte tapet på alle vægge i det lille toilet, lave det sådan helt hule agtigt, og så leder jeg som en gal efter en lille bitte rosa porcelænsvask der kan hænge på væggen. Hvis nogen ved hvor sådan en kan opstøves, så skriv endelig til mig.

Men de her ideer og planer gør mig glad, og opvejer lidt, at vores fine have skal graves op lige om lidt….. øv….

I får et par fotos af farven på badeværelset her…. Og i uge 7 har vi planer om, at resten af gulvene får, hvilken farve det ender med, det må I altså vente med høre, for jeg ved det ærligt ikke helt selv endnu…..

Rigtig go aften til jer 🙂

 

 • Reply
  Nanna
  28. januar 2018 at 19:57

  Hej Louise.
  Vi bor i Vejle kommune og er pålagt det samme. Hvad det ender med at koste ved jeg endnu ikke.
  Vores nabo har fået lavet regnbede, som er et alternativ til de andre to løsninger.
  Jeg er som udgangspunkt rimelig “pro” ift. Til at få sådan en ting pålagt…
  Miljøet er under stærkt pres og jeg tror desværre, at vejen frem for et bedre miljø langt hen af vejen skal ske gennem politiske beslutninger, som jo så ender i krav til os borgere. Ellers tror jeg simpelthen ikke på at vi hver især er villige til at ofre vores penge, tid, afkald på materielle goder eller hvad det nu kræver i det konkrete tilfælde for at forbedre miljøet.
  Så selvom jeg godt kan forstå at det sætter nogle mennesker i en super fin økonomisk situation, så har jeg bare svært ved at se hvad alternativet er, hvis vi skal passe på vores klode ?
  Uanset… Håber I får fundet en god løsning med faskine i haven, selvom der er p**** træls at få gravet haven op midt i foråret ?
  Og en helt anden ting… Tak for alle de fine billeder både her og på Instagram. Du giver simpelthen så meget god inspiration ?

  • Reply
   Mortilmernee
   29. januar 2018 at 9:59

   Hej Nanna

   jeg er med dig, rent miljømæssigt, jeg vil om nogen også gerne passe på vores jord, vores dyr og vores miljø…. Og lige her, kan jeg så også fortælle dig, at man lige vælger at grave den ældste og fineste alle op her i byen, fordi den åbenbart også er i vejen for nogle kloakrør, så at det gamle og fine, det gør man ikke en skid for at bevare…. Og så er jeg bare rystet over, at man sådan uden lige, bare kan diktere folk så voldsomme udgifter. Det går over min forstand. Jeg mener, i sådan et rigt land, at der mange andre steder, disse penge kan hentes.

 • Reply
  Nanna
  28. januar 2018 at 19:58

  Fin = dum ?

 • Reply
  Johanne Storm van den brekel
  28. januar 2018 at 20:10

  Ahhh de mange glæder ved at være husejer. Vi har også for et par år siden fået separeret kloak og regnvand – på egen regning ( pålagt af kommunen ) og bare så mange penge lige ned i jorden….. de penge kunne man nemt finde ud af st bruge mange andre steder – rejser, generel istandsættelse you name it …..

  • Reply
   Mortilmernee
   29. januar 2018 at 9:58

   Hej Johanne

   ja lige præcis, vi spinker og sparer for at kunne gøre forbedringer på vores hus, og måske komme på en rejse eller to om året, og så kommer der bare sådan en ind fra højre. Jeg er virkelig træt af det…. rystet og frustreret, det sætter mange mennesker i nogle sørgelige situationer synes jeg.

 • Reply
  Christine
  28. januar 2018 at 22:45

  Tak for fine læseoplevelser på din blog. Jeg bor i Esbjerg Kommune og havde den meget tvivlsomme fornøjelse af at være tvunget til at grave 120.000 kroner ned i haven for seks-syv år siden i den anledning. Mens andre i kvarteret kunne nøjes med 5.000 kroner. Så jeg forstår dine frustrationer! Håber I har råd 🙂

  • Reply
   Mortilmernee
   29. januar 2018 at 9:57

   Hej Christine

   Først, tak for de søde ord, og hvor er det dog træls for jer med sådan en voldsom udgift…. Det er mig ubegribeligt, at kommunerne kan slippe afsted med det…..

 • Reply
  Tina
  28. januar 2018 at 23:23

  Øv jeg føler med jer i kloaksagen 🙁
  De er også begyndt i mit område og jeg bor på landet med 500 egen vej, så det bliver en mega dyr “fornøjelse”
  Flotte gulve I har.

  • Reply
   Mortilmernee
   29. januar 2018 at 9:55

   Åh for pokker, jeg håber ikke for jer det bliver alt for voldsomt…. Og tak for tanken 🙂

 • Reply
  Sara
  29. januar 2018 at 11:02

  Jeg ved ikke selv hvor man kan købe sådan en lyserød vask, men jeg er ret sikker på at Sara Rostrup fra bloggen YouBlush fik lavet et gæsteværelse for noget tid siden med en fin lyserød vask. Prøv at tjekke hendes platforme ud og se om det er noget lignende du søger, så er jeg sikker på at hun kan svare på hvor hun købte den – det var vist nok i udlandet. ☺️

  • Reply
   Mortilmernee
   30. januar 2018 at 18:38

   Hej Sara

   Tusind tak for tippet, det må jeg lige prøve undersøge :-9 🙂

   KH Louise

Warning: Undefined variable $consent in /customers/e/3/5/mernee.dk/httpd.www/wp-content/themes/alder/comments.php on line 38

Svar