Ikke-kategoriseret Instagram MIG Mine piger tanker

Er nedgang i likes = med dårligt selvværd???

24. september 2018

Her i weekenden læste jeg noget nær det mest interessante indlæg jeg længe har læst. Jeg har selv været omkring emnet flere gange, i andre afskygninger, men Sus satte ord på, der er meget interessante, og jeg fik simpelthen et behov for både at dele det med jer, altså hendes indlæg, samt sætte lidt flere ord på det.

Sus kalder indlægget Instagrams skyggeside, og jeg synes faktisk titlen er virkelig god og virkelig rammende. Indlægget springer ud af, at Sus for nogle uger siden spurgte sine følgere, om nogen havde købt følgere eller likes, og hendes belysning af de svar der kom, er virkelig interessante.

Jeg har ikke tænkte mig at gennemgå hele Sus’ indlæg, for jeg synes I skal hoppe direkte over og læse det. Men det jeg gerne vil kommentere i mit eget indlæg, det er den interessante og sørgelige konklusion, at mange af os, sidestiller likes med, om man nu ikke er mere værd.

Jeg ligger gerne hånden på hjertet, og indrømmer blankt, at det også rammer mig fra tid til anden. Det her med, at man har brugt masser af tid på et billede, og faktisk selv har en særlig kærlighed for det, og der så nærmest ingen er der liker det. At man mister et ukendt antal følgere når man viser enten sig selv eller sine højt elskede unger.

I starten var det meget tydeligt, at dem som fulgte med hos mig, primært var her for at følge med i vores hus og indretning af samme. Når jeg postede mig selv eller pigerne, så røg der virkelig mange. Det pissede mig af, og jeg kunne mærke, at jeg den gang tog en fast beslutning om, at det IKKE måtte styre hvad jeg ligger ud. For det er nu en gang mig, som står bag, og jeg ser ud som jeg gør. Det er mine piger, som er noget at det vigtigste og mest fantastiske jeg nogensinde har produceret, og som jeg er så stolt over, at det ikke rigtig kan tilpasses noget som helst.

Det tog lang tid, at vænne jer, mine søde læsere og følgere til, at de altså også var en stor del af det jeg gerne ville dele. Langsomt men sikkert kom også vores rejser til at fylde meget, fordi rejser, verden og oplevelser, faktisk er noget som fylder en stor procentdel af det som vi prioriterer og værdsætter. Jeg mister stadig en stor portion følgere når vi rejser, her tror jeg også det handler om, at jeg er meget intens i de dage vi er væk. Jeg begejstres virkelig meget over nye steder i verden, og jeg har lyst til at dele. Og igen, så lader jeg det ikke styre hvad jeg gør. Det nægter jeg simpelthen.

Men når man så ser på det antal følgere jeg faktisk har, og det antal likes jeg gennemsnitligt får på et billede, så forbander jeg igen algoritmer og dets lige langt væk, for det stemmer ikke overens på nogen måde.

Jeg rammer snart 70 tusinde følgere, og jeg ligger nogle gange under 500 likes på et foto og nogle gange op omkring 4.000….. Den gang vi havde billedvæggen røg jeg næsten på 10.000 til tider, men den har jeg så ikke mere, og igen,  her vidste jeg godt, at jeg ville fjerne en stor følger magnet da jeg fjernede den, men det skulle bare IKKE være det, som styrede mit feed.

Så nu bor vi mere roligt, og omgivelserne skifter knap så hurtigt som de plejer, det mærkes i aktivitet og kommentarer, og det mærkes også inde i mit indre.

Jeg “trøster” mig med, at jeg kan se mange andre også rammes af det…. At det i de aller fleste tilfælde drejer sig om, at man simpelthen ikke får liket eller kommenteret på billeder, og derfor langsomt men sikkert forsvinder ud af jeres feed….. Jeg har ikke 70.000 der kommer forbi mit feed hver dag, langt fra, og derfor stemmer likes og antal følgere aldrig overens.

Men hvad er det også for en følelse, at man skal trøste sig over, at det også går andre “skidt”…. Det er da virkelig en øv feeling at befinde sig i.

Men jeg ved ikke, selvom jeg faktisk bruger mange tanker på det her emne, hvordan fanden…. undskyld udtrykket, vi skal få ændret det. Først og fremmest, få ændret ens syn på sig selv, på likes og aktivitet…. Men også på, hvordan den algoritme ødelægger det for rigtig rigtig mange.

For mig, som efterhånden har en hel den af min selvstændige eksistens bundet op på mit univers, der synes det forstyrrende, at jeg måned efter måned bliver bombet tilbage, og faktisk har virkelig svært ved at komme op til overfladen…. Jeg kan ikke gennemskue, hvad det er, jeg for tiden gør forkert, siden jeg ikke rigtig når ud…. Der ud hvor jeg gerne vil….  Og hvor er det, man skal finde det der selvtillidsfilter, man lige ligger på, når man poster sig selv……

Og når jeg er på blomstertur, mark tur, ved vandet, i skoven eller ganske enkelt bare elsker billeder af mine tøser….. Så kommer jeg fortsat til at dele det med jer, for sådan er det nu engang mit univers er bygget op…. Men det gør ondt….. hver gang, der er nogen der skrider, fordi nu har de set nok af pigerne, hvor de istedet hellere ville ha set et nyt stilleben…..

Jeg tror måske ikke, i min alder, jeg sådan kan ændre helt vildt på, at jeg ofte har usikkerheden godt gemt inde i maven, og at den stikker sit grimme fjæs frem fra tid til anden…… Men jeg har stor fokus på, at bygge mine piger op således, at de i den her verden, med SÅ MANGE sociale medier, skal vide hvor vigtigt det er, at holde fast i sig selv, og hvem man er…. Og ikke lade andre styre hverken udseende, væremåde eller noget som helst andet.

Men hvad tænker I der ude, jeg ved godt hvad I tænker om købte likes og følgere…. Det har jeg også selv en ret skarp holdning til…. Det forstår jeg ganske enkelt ikke…. Men jeg ved også godt, at det ofte kan se sådan ud, når man har et højt antal følgere, og ikke tilnærmelsesvis samme antal likes. Og at der nogen gange også findes underligt udseende profiler som følger en. Men når man som jeg, har åben profil, så skal jeg ikke godkende alle dem der kommer, og når der en gang imellem kommer nogle store ryk, fordi man er delt et eller andet sted, så har jeg ikke mulighed for at filtrere computer genererede profiler fra…. De er nok desværre kommet for at blive….. Men selv top top kendis folk, de har jo heller ikke samme antal likes som de har følgere…. Det siger jeg heller ikke man hverken kan eller skal have. Jeg tror faktisk det er noget nær umuligt at opnå.

Men når man bliver ægte ked af det, fordi man pludselig synes man ikke kan præstere, så er det, at det begynder at blive lidt “farligt”. Det er en frygtelig cirkel at ramle ind i…. Og jeg vil så gerne sige, at jeg kender den helt rette kur herfor. Men desværre, så rammer den også mig, den der cirkel…. Det gør den bare…. Jeg tror det må være Instgrams skyggeside, som Sus så fint kaldte det…. Og den er nok bare en smule uundgåelig, her i dette meget populære medieræs.

Jeg håber I vil lade mig høre jeres meninger om emnet, om Instagram, om billeder, likes og aktivitet… Alle kommentarer er velkomne 🙂

Stort kram

Louise

(billedet af os alle 4 er forresten taget af Sisse – @imagesbylangfeldt ….. Et sjældent foto af os alle, som jeg synes var et perfekt match for dagens indlæg…)

Det nedereste her, det er taget af mig, af mine yndlings, i solens smukke stråler på sommerens ferie i Italien.

 

 

 • Reply
  Emilie
  24. september 2018 at 19:43

  Spændende inlæg 🙂 Jeg er på instagram udelukkende for sjov og hyggens skyld. Jeg elsker at tage billeder og jeg elsker at nørde med dem og have instagram som min egen personlige billeddagbog…jeg synes det er fedt at mine veninder og familie kan følge med og hvis der er andre derudover der vil følge med er det også fedt. Derfor har jeg, hånden på hjertet, slet ikke evnen til faktisk at sætte mig ind i de her følelser. Jeg kan slet ikke forestille at det skulle kunne påvirke mig hvor mange likes et billede får, for det er ikke derfor jeg ligger billeder op. Men I er jo nogle der har gjort det til et mere seriøst foretagende og det er jo et andet scenarie. Jeg tror dog at aller aller vigtigst så er det at huske at nogle folk følger jo SÅ mange profiler. Jeg var oppe på over 500 profiler jeg fulgte på et tidspunkt. Og der er jo no way at man bruger så lang tid på app’en at man når igennem SÅ mange profiler/opslag på dag. Og så bliver der jo bare ikke givet likes til alle. Derudover så er der også den vinkel, at hvor vigtigt er et like lige for seeren. Nogle gange når jeg scroller, så gider jeg ærligt ikke trykke på hvert billede jeg kommer forbi, af ren dovenskab nogle gange. Og jeg tænker ikke at jeg er den eneste. Jeg skal ikke kunne sige hvordan instagrans algoritme kan påvirke det hele negativt, men du ligger i hvert fald øverst i min profil for det meste og det kan godt ske at det er fordi du er een af dem jeg faktisk liker 🙂 Jeg tror simpelthen at man skal huske på at de fleste følgere er helt almindelige bruger af app’en der ikke går op i hvor mange likes en anden profil får, de kigger jo bare på billeder – ligesom hvis man kigger et modemagasin igennem, så er det jo nok ikke hver eneste side som får lige meget opmærksom. Jeg ved ikke heelt hvad min pointe er – formenligt at man skal tage instsgram med at GIga stort gran salt, OGså hvis man bruger det professionelt fordi det ér altså bare helt almindelige brugere af app’ en som alle bruger den forskelligt og måske ikke er så kontenuerlige med hverken tidsforbruget eller aktiviteten i likes osv.

  • Reply
   Mortilmernee
   25. september 2018 at 16:08

   Kære Johanne

   tak for dit svar og dit syn på hvordan du bruger instagram. For du har jo helt ret, vi er mange mange forskellige brugere af det. Jeg har også veninder, som kun lige klikker ind en halv time om aftenen, og som nærmest intet følger med i, hvor jeg selv, jo er her stort set hele dagen, og følger med i alt hvad jeg næsten har lyst til, fordi det er min arbejdsplatform, at følge med, og se hvad der rør sig og være aktiv hvor jeg har lyst… Og alligevel, så oplever jeg, at billeder og feeds forsvinder, og bliver glemt. Det er det jeg synes der er ærgerligt, efter den kronologiske rækkefølge forsvandt. Og nu hvor man kan købe sig til boost, kan det helt sikkert også forstyrre….

   At købes sig til følgere og likes kommer jeg aldrig til, det vil jo aldrig give det opnåelige for en kunde, og vedkommende vil aldrig komme tilbage, så det ville kun give bagslag for mig…. Men aktiviteten på mine billeder er naturligvis vigtige, både for min egen personlige gejsts skyld, men i særdeleshed også for kommende samarbejdspartnere, da vi som influenter skal sende al statistik på reach efter en afsluttet kampagne, og så er det naturligvis ærgerligt at sende noget retur, som kun går den forkerte vej.

   Men tusind tak fordi du er med, og hvor dejligt at høre, at jeg ligger fint placeret i dit feed, likes eller ej. Jeg håber jeg fortsat kan levere noget indhold, som du har lyst til at blive hængende i 🙂

   Rigtig go aften

   mvh Louise

 • Reply
  Michelle
  24. september 2018 at 23:06

  Super fint og meget rammende indlæg❤️
  Jeg kan følge dig hele vejen igennem! Jeg indrømmer også blankt at jeg godt kan føle mig lidt ramt når folk smutter fordi jeg poster et billede af mine børn. Men som dig har jeg valgt at jeg VIL have dem i mit feed, da de for mig er 100 gange vigtigere end fx en billedvæg. Jeg tænker tit over at jeg skal huske hvem jeg gør det her for – nemlig mig selv! Og ikke for at please andre. Men tror det er de færreste der kan sige sig fri for ikke at blive ramt af, at ens billeder pludselig ikke får nogle likes. Tror det er en helt naturlig reaktion at man først tænker om man mon har gjort noget forkert. Også selvom man godt ved at det er dén tanke der er forkert! Hader instagrams algoritmer og ser det som deres forsøg på at tjene penge på at folk panikker. Blir i den sammenhæng mest sur over at flere af dem jeg følger forsvinder og bliver væk for mig, uden at jeg selv ønsker det! Reklamerne kan instagram dog GODT huske at vise mig?

  • Reply
   Mortilmernee
   25. september 2018 at 15:59

   Kære dig

   Du kender mig jo også privat, og vi har diskuteret dette ofte… Det er en hårfin balance, at bevæge sig rundt i den her verden, og nogen gange, så kan det altså ikke undgåes, at der også kommer tankespil i forhold til følger flugt…. Og særligt når det sker, på baggrund af foto af noget vi elsker aller højest. Men det er desværre nok en del af “prisen” for at være med i gamet. Som Helene også skriver her i kommentarerne, så er der mange meninger om at vise sine børn på de sociale medier, og den kan også være en af årsagerne til de manglende likes eller følgerflugt….

   Vi skal nok bare fortsætte som vi hidtil har gjort, fordi det nok er det der fungerer bedst for os, og sådan vi har gjort i alle de år vi har været her….. Man ved ligesom hvad man får, når man klikker ind hos os.

 • Reply
  Helene
  25. september 2018 at 9:27

  Spændende indlæg, når man kan lide at nørde med SoMe på det strategiske plan. Du skriver, at du insisterer på, at dine børn er en del af dit feed, fordi de selvfølgelig er en del af dit liv. Dyb respekt for det. Men som med al anden kommunikation (og det gælder også visuel kommunikation) og fordi du har kastet dig ud i et kommercielt rum med mange sponsorerede indlæg, så handler det ikke om, hvad du/afsenderen insisterer på, men om, hvad modtageren vil have – hvis du vil være en kommerciel succes (fremfor at have en personlig/kunstnerisk profil, hvor du selv sætter dagsordenen). Du må have et indblik I, hvem din aktive kernemålgruppe er? Eller tools, der kan fortælle dig lidt om det? Jeg gætter på +40 kvinder, da du har nogle ret etablerede værdier. Og i de generationer, der deles vandene netop rigtig meget, når man bruger sine børn som motiver. Når du iscenesætter dem foran fx sponsoreret Playmobil, så kan du i nogens øjne skabe et akavet og lidt distanceret forhold mellem dig som mor og dit barn som objekt i en glansbilledevirkelighed. Det er en situation som mange mødre ikke lige magter at forholde sig til, og derfor hurtigt scroller videre. Humor kan være en forløsende faktor eller det populære reality-tjek, som i stedet ville vise et legerum med et kaos, men det vil ikke være tro mod din profil. Jeg forstår virkelig dit dilemma, og håber du kan knække koden – jeg vil i hvert fald fortsat følge med og like så meget som muligt, selvom jeg som snart 50-årig også har det lidt svært med, at du bringer dine skønne piger så meget i spil. Algoritmer eller ej.

  • Reply
   Mortilmernee
   25. september 2018 at 15:56

   Kære Helene

   tak for dit svar og din lidt mere SoMe agtige tilgang til det, hvor jeg også kan mærke, at dit lidt personlige syn på særligt pigerne kommer i spil. Måske så du også mit svar til en på instagram, om netop samme… For jeg ved godt, at de figurerer meget her inde, og Merle har også nået en alder, hvor hun godt ved, at hun kan goole sig til pænt mange billeder af sig selv, men stadig er hun ikke bevidst om, HVOR eksponeret hun faktisk er. Jeg er af den holdning, at det er en beslutning jeg har taget helt fra start, at de er med i det her, de er en del af “pakken” om jeg så må sige, og også derfor, vi nogle gange laver rejse opgaver, som er basseret på fx familie rejsemål. Men jeg synes selv, at jeg er meget bevidst om, at de altid fremstår sobert, at jeg til enhver tid kan stå inde for, at de billeder jeg ligger ud, er fine og ansvarlige. De er jo lidt på “arbejde”…. Når vi fx laver playmobil, men så længe de selv sys det er sjovt at være med, så er det også okay for mig….. Men der vil være en langsom udfasning med tiden, for de er ganske enkelt ikke i husstanden så meget som den gang jeg startede midt i en barsel…. Den rent forretningsmæssige kode, den knækker jeg nok heller aldrig, for hvis jeg sådan helt stategisk skal ned og lave kun det, som jeg efter undersøgelser ser, at mine læsere og følgere vil ha, så døde det sjove i det….. Og der vil jeg heller ikke hen… Så måske skal jeg bare lære at acceptere, at jeg ikke kan både blæse og ha mel i munden….

   Tak fordi du er med mig endnu, det er jeg virkelig glad for.

   mvh Louise

 • Reply
  Marie
  25. september 2018 at 16:52

  For dig er instagram blevet en forretning, og så er der jo den risiko at nogle ikke kan lide det du “sælger” (dvs. det du ligger op) og derfor går videre. Jeg kan godt forstå det er surt og en rigtig øv følelse når folk ikke kan lide ens produkt, men reelt er det jo ren og skær business – ikke noget personligt. Jeg kan dog nemt sætte mig ind at det kan være vanskeligt at skelne, for det er jo noget du bruger massevis af tid og energi på.

  Jeg har intet imod dine piger. De er helt sikker super skønne børn, og selvfølgelig betyder de alt for deres forældre. Men det betyder bare ikke at jeg er interesseret i at se billeder af dem. Det er ikke det jeg er på instagram for, og så har jeg en helt anden holdning til at lægge billeder af sine børn ud på de sociale medier, bruge dem i kommercielle sammenhænge og fortælle private ting om dem. Det betyder også noget i forhold til om jeg smider et like eller ej. Andre ser anderledes på det, og måske du også af og til får følgere pga. de billeder…?

  • Reply
   Mortilmernee
   26. september 2018 at 11:55

   Hej maria

   Tak for din besked, og din holdning. Som jeg har skrevet mange gange, så har vi forskellige vinkler til instagram, og hvad vi bruger det til, og det er også det der gør, at det er så spændende at være der.

   Ha en rigtig god dag

   mvh Louise

 • Reply
  Lena
  25. september 2018 at 20:50

  Jeg er måske på Instagram hurtigt et par gange om dagen og er nok, hvad jeg vil kalde en “light” bruger. Jeg følger dig på Instagram samt nogle andre bloggere og butikker/brands og ellers mine private bekendtskaber. Jeg liker kun billeder hos dem, jeg personligt kender. Det vil sige, du har sikkert aldrig fået et like fra mig. Det er faktisk ikke noget jeg tænker over, men nok fordi den virtuelle verden ikke fylder så meget hos mig.
  Men jeg bliver helt sikkert inspireret og derfor jeg også følger dig. Jeg synes det er fint, at der også kommer personlige indlæg og billeder og det hele ikke er billedvæg og stilleben 🙂

  • Reply
   Mortilmernee
   26. september 2018 at 11:55

   Kære Lene

   tak for din besked og at du tog dig tiden til at skrive, selvom vi ikke kender hinanden privat. Er glad for du finder inspiration, det er jo i bund og grund det, som det hele handler om 🙂

 • Reply
  Jeanette Renting
  27. september 2018 at 14:54

  Wow, siger jeg Bare….
  Saa fine billder begge to. Jeg foelges med, ‘no matter what jou will let us see’.

  • Reply
   Mortilmernee
   27. september 2018 at 18:17

   tusind tak, det glæder mig at høre.

   rigtig go aften

 • Reply
  Lene
  4. oktober 2018 at 21:27

  Jeg synes du tager meget smukke og stemningsfulde billeder – uanset motiverne! Det er ikke derfor jeg ikke følger med hos dig længere, men kun ‘kigger forbi’ engang imellem. Det jeg bliver så træt af, er al den spons og jeg står simpelthen af, når endnu en profil har fået Verisure alarm, rejser til Disneyland eller noget helt tredie. Jeg bruger selv udelukkende Instagram til inspiration omkring bolig og livsstil, men ved at Instagram for mange er en forretning. Det kan så blive for meget efter min mening og så er der jo det frie valg, som ikke har noget med dit udseende, børn eller andet at gøre. Just saying! ?

  • Reply
   Mortilmernee
   7. oktober 2018 at 16:10

   Hej Lene

   Dejligt du dog alligevel kigger forbi en gang imellem. 🙂 Og vi skal jo alle have smør på brødet, dette er blot den vej jeg har valgt at få mit 🙂

   Go søndag

Warning: Undefined variable $consent in /customers/e/3/5/mernee.dk/httpd.www/wp-content/themes/alder/comments.php on line 38

Svar