Blomster familie haven Hverdag Søndagsreflektion tanker

Staudebede, årets første tur i vandet, venindebesøg og økologiske is…

23. juni 2019

Indeholder reklame

Sidder i skrivende stund og gnaver ærter og jordbær fra vores lokale Bondemand Jorbær Arne. Det er sådan noget man kan, når man bor i de små byer, så findes den slags stadigvæk, og jeg elsker elsker det. Jeg betaler gerne både 5 og 10 kroner mere for bakkerne ude hos ham, fordi jeg bare ved, at jeg støtter noget godt og lokalt. I år er jeg faktisk lidt hidsig, for ude ved hovedvejen, hvor han i alle sine år, har sat et kæmpe stort jordbær skåret i træ, for at vise, at ned af vejen her, der findes jordbær. Her har en eller anden tåbe bare stillet en bod på et par pinde, en masse gyselige skilte, og så underbyder han ellers Arne i noget de kalder danske jordbær og ærter. Det tror jeg ikke en dyt på, for han har stået der længe, og Så længe, har vi altså ikke haft hvordan jordbær eller ærter i dansk jord og plukke klar…. GGRRRRR, jeg kommer aldrig til at købe der, og jeg håber af hele mit hjerte heller ikke, at ‘en eneste fra Hedensted gør.

Nå, det var ugens udbrud…… Nu tilbage til det, som det hele handler om. Jeg har haft sådan en dejlig uge. Lidt travl, det er lidt ligesom december, at alverdens arrangementer og des lige skal mases ind her før sommerferien, men jeg tror, når solen skinner, at vi alle bare har en smule mere overskud, til lige præcis det.

Alle gider godt at mødes og ønske go sommer, i forventningens glæde om nogle gode uger der venter der ude. Om man skal sole sig på mavsen i egen have, køre syd på, flyve over Atlanten, tilbringe gode stunder i et sommerhus eller noget helt andet….. Der er så mange ideer og muligheder for, hvordan vi alle skal tilbringe sommeren, og jeg nyder sådan at høre, hvad folk skal.

Børnene badede til Merles klasse arrangement i onsdags

Jeg har også stadig en del arbejde i disse uger, men helt atypisk, så nyder jeg bare at arbejde, og lave alle de fantastiske opgaver jeg har for. Ingen morgener hvor jeg vågner og ikke orker, det er den vildeste friheds følelse, det tør jeg godt sige højt.

Og også derfor, når jeg selv står for at strukturere, valgte jeg i onsdags, at trække dagen ud, til Eline, som bor på Fyn. Eline var for mange år siden min arbejdsgiver, da hun havde net butikken Nostalgi Fyn. Eline og jeg udviklede et helt særligt bånd, og selvom vi over nogle år mistede forbindelsen, så har vi med Instagram igen fundet hinanden, og hvor er det dog forunderligt.

Eline bor i en fynsk perle af en firlænget gård. Et sted som for mig synes fuldstændig magisk, jeg ved godt, at det er sådan et sted, hvor der ALTID er noget at lave, men jeg tror virkelig godt, at jeg kunne trives sådan et sted…. Men jeg kunne også trives i en lejlighed midt i København, det ved jeg bare…. Så jeg har bolig hjertet godt begravet mange steder, hvor jeg pt også trives ganske fornøjeligt på vores lille frimærke i Hedensted.

Eline og jeg drak iskaffe under den buldrende himmel, gik havevandring ad de tilgroede stier med storkenæb, kløede de frække killinger på maven og fik snakket om alt mellem himmel og jord. Eline er også selvstændig, hun har fuldstændig fortryllet instagram med sine puder og kreationer lavet udelukkende af vintage stoffer. Kig forbi ELINE ENGEN og se de fine sager.

Se nu bare det her guddommelige sted

Ovre fra Eline fik jeg 2 stauder med hjem, den ene en rød lupin, som jeg aldrig har set før. Da Eline første gang lagde dem op på instagram tænkte jeg “wauw” sikke et vildt filter hun har fundet, men det viste sig, at være den ægte vare…. Og heldige mig, nu har jeg et skud af den i min have. Udover den, så fik jeg en anden fin plante med hjem, som jeg nu har glemt navnet på, den er grøn med små sjove gule blomster, og så gror den helt vildt, jeg havde den også med hjem i en blandet havebuket, og den holder endnu, simpelthen så fin, jeg glæder mig til den kaster sig over min have…..

Apropos de fine nye planter, så har jeg også lavet et nyt bed i haven. Vi har lidt planer der ude, det ene var, at lave staudebed et sted, hvor jeg de seneste år har haft både tulipaner og stolt kavaler, men ikke med så god succes på det sidste, så nu tænkte jeg, at jeg ville sætte stauder istedet, og håber de ligesom bare laver en fin oase, som jeg ikke skal sætte hver år, men hvor jeg istedet kan plukke ind til fine buketter. Det er også her, at Elines to planter har fået plads. Udover dem, så har jeg købt hvide høstanemoner, fingerbøl, solhat og to andre, som jeg desværre ikke har navnet på. Men de skulle gerne være hårdføre og vokse godt. To store kæmpevalmuer som jeg havde i krukker, dem har jeg også plantet her, og håber nu noget så inderligt, at de kommer igen næste år.

Det lille nye bed
Solhat, fingerbøl og en af dem jeg har glemt navnet på
Kæmpe valmer, Elines to planter, solhat og fingerbøl
Høstanemoner som kommer med hvide blomster

Igår var vi på farten hele dagen, vi var i samarbejde med Visit Vejle i Givskud Zoo, og efterfølgende på besøg på Engmark Ismejeri i Give.

Det er rigtig mange år siden vi har været i løveparken sidst – jeg kalder den løveparken, for det tror jeg den hed da jeg var barn, men idag hedder den faktisk Givskud Zoo. Parken er rigtig go, fordi den har så mange gode vandre områder, man kan bevæge sig frit mellem store områder med restaurant, parkering osv. Og hvor man så har udsigt til de store områder hvor dyrene går. Pga de store områder har man derfor følelsen af at opleve i det tempo man ønsker, og uden at føle sig mast af en masse andre mennesker. Virkelig lækkert.

Man oplever også, at Givskud har fået fokus på alt det plastik i verden som ødelægger dyrenes natur og deres eksistens. Og det synes jeg er et super godt initiativ, når man nu repræsenterer dyr fra mange steder i verden.

Der er også den store dinosaur verden samt udstillingen fra istiden, hvor de store dyr fra fortiden, står der i sin helt naturlige størrelse, i hvert fald hvad man har regnet sig ca. frem til. Jeg elsker den slags, jeg synes det er vildt at vi havde så store og nærmest eventyrlige væsener på jorden en gang…. Og så store de var…. Der findes altså ingen dyr i deres størrelse i verden idag… Desværre…..

Safari i bil, hvor man stille og roligt køre gennem i egen bil
Store smukke dyr, jeg ELSKER elefanter
Flamingo må være noget af det smukkeste dyr der findes
Fantastiske dyr fra istiden
Dinosauernes verden
Plastik planeten
Vælg den grønne vej…..

Efter Givskud tog vi som sagt til Engmark is i Give, jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke havde hørt om det før, men thank you Visit Vejle, for at sende os her ud. Mage til fantastiske is skal man lede længe efter.

Tina, som er en del af den familie ejede økologiske gård, er kvinden der 100% selv har udviklet de her is. Og her er hvordan hun selv beskriver det.

Hjemmelavede smagfulde is uden tilsætningsstoffer. Vores 100% økologiske, håndstøbte is har en særlig og unik smag fra den jerseymælk, de produceres af.

Mælken, der kommer fra vores jerseykøer, indeholder mere fedt, protein og sporstoffer end andre mælketyper og giver isen smag alt efter om køerne er på græs i sommerhalvåret, eller om de bliver fodret inde i vinterhalvåret.

For os handler det om at udnytte ressourcer og anvende gode, lokale og danske råvarer i sæson.Vi prøver at fremstille is, der både overrasker og fornøjer. Vi komponerer selv de forskellige smagsindtryk ved at sammensætte både frugt og krydderurter.

Vores besøg var planlagt at skulle vare en times tid, vi endte med at være der i 3 1/2 time, fordi vi simpelthen var så vilde med stedet, med historien om det økologiske landbrug, Tinas vej til isen, hendes vision og drømme her om.

At opleve de store nysgerrige jersey køer, i omgivelser hvor de har fri adgang til inde og ude, store grønne marker at bevæge sig på, og et liv, der er så meget mere værd. Jeg elskede det.

Til slut fik vi lov til at smage alle de fantastiske is, og vælge en favorit, og vi måtte simpelthen ha lidt med til fryseren også.

I Vejle har man fået mere og mere fokus på Gastronomi, og Engmark is er naturligvis med i Gastro Guiden, som du kan finde lige HER.

De søde bløde nysgerrige jersey køer
Et udvalg af de smukke økologiske is
Alt er bare fantastisk på en gård, og stalden bag er tom, fordi køerne er ude
Pebermynte isen

Og nu lader det til, at sommeren virkelig sætter ind, de lover mange varme grader i næste uge, vi har sat badebassinet op idag, så det når at blive lidt varmere til imorgen…. Jeg forudser mange små damer i min have i ugens løb, og det er også her, vi har lidt projekter for, som vi nok kaster os over….

Glædelig midsommer til alle, må I nyde en dejlig aften med smukke bål rundt omkring i vores fine land…. Bare pas lidt på pindsvinene, så bliver jeg så glad.

 • Reply
  Venterpaavinblog
  23. juni 2019 at 20:10

  Giveskud er SÅ dejlig, vores årskort til Aalborg zoo giver adgang dertil, så jeg er altid der forbi en gang om året 😀 Det er hele turen værd.

  – A

  • Reply
   Mortilmernee
   25. juni 2019 at 7:33

   Ej hvor dejligt, vi har faktisk aldrig haft årskort nogen steder, men det er rigtigt de også giver adgang til andre parker, go ide også at få det brugt 🙂 Givskud er nemlig rigtig hyggelig 🙂

 • Reply
  Conner
  24. juni 2019 at 9:50

  Ti hi – din “pelikan” er da vist i flamengo-versionen, tænker jeg??

  • Reply
   Mortilmernee
   25. juni 2019 at 7:33

   ha ha, ja det skal jeg da vidst liiiige ha rettet

Warning: Undefined variable $consent in /customers/e/3/5/mernee.dk/httpd.www/wp-content/themes/alder/comments.php on line 38

Svar