forandringer Hjem

Afhøvlede gulve….. En sindssyg proces…

17. august 2020

At gå fra gå epoxy malede planker til afhøvlede gulve er ikke nogen lille fiks opgave. Faktisk er det helt enormt krævende.

Jeg tror ikke som sådan, at det kommer bag på min mand, der er helt sikkert en grund til, at det har taget ham mange år at gå med til at gøre det, og jeg forstår det nu….

Da vi flyttede ind i vores lille fine hus var alle gulvene i stue etagen malet hvide. På første salen var der stadig fernis på gulvene, som vi fik høvlet af. De stod rå helt indtil vi fik børn, der malede vi dem hvide, og siden har de fået ny maling et par gange.

I stue etagen valgte vi den gang at lade gulvene være et par år, og for 6 år siden fik vi dem slebet let, og gav dem den grå epoxy, som har holdt ganske ganske godt. Men jeg var træt af det slidte look nu.

Og så har jeg længe drømt om at se, hvordan de oprindelige gulve faktisk så ud, få træet frem, og skabe vores hjem omkring dem.

At vi nu vælger at investere i vores drømme køkken, var nok det der gjorde udslaget, i forhold til gulvene. Det er nu det skal ske, således samspillet mellem køkken, hus og gulve, forhåbentlig bliver rigtig flot.

Det har været en helt ekstrem proces, at nå til det valg af olie, som gulvene skal have, vi har været igennem intet mindre end 10 prøver, før vi endelig fandt en, som talte til os begge, og som vi forhåbentlig får ret i, er den helt rigtige farve.

Den her weekend blev den, hvor der blev taget hul på den ekstreme opgave det er, at afhøvle gulvene. I og med de i sin tid bare var malet oven på fernis, så var det 3 lag der skulle af, før Jesper var nede ved det oprindelige gulv.

64 kvm fordelt på stue, spisestue, køkken, gang og trappe. Alle rum på nær trappen har han været over 3 gange. På trappen er der ekstra udfordringer grundet alle hjørnerne, og da han kom der til, søndag aften kl. 19.00, der var der ganske enkelt ikke mere energi på kontoen. Heldigvis kan det klares med nogle maskiner han selv har.

Derfor har vi her til morgen afleveret alle de store maskiner som vi havde lejet, og det aller værste arbejde er ovre.

Det er ikke så meget det, at der er 30 grader udenfor, det er mere det, at de maskiner er umenneskeligt tunge at gå rundt med, man skal sådan lige løfte dem en smule, for at de høvler ordenligt i bund på første lag, de er tunge som bare fanden, for ellers kommer de ikke rigtig ned og får ved.

Udover det, så lægger der sig et støvlag i HELE huset. Vi har naturligvis tapet af efter bedste evne, og vi har også holdt det forholdsvis ude fra de rum, hvor der ikke blev arbejdet, men i de rum hvor man arbejder, der ligger det sig på ALT. Jeg har støvsuget alle vægge, alle flader ganske enkelt ALT.

Og det kommer jeg til at gøre igen, når det sidste lag på trappen skal ha en omgang.

Om et par dage, når olien er givet, og første lag lak er givet, så skal der højst sandsynligt også mellemslibes, for at ligge det træ ned, der måtte ha rejst sig under olie og lak. Det vil kun tiden vise.

Men for nu, så ser der sådan her ud i vores hus, de smukke gamle planker er kommet frem, og det er en fryd for øjet, at se dem i deres ægte smukke look.

Sådan et fyrretræs gulv bliver naturligvis ikke ved med at se sådan her ud, det bliver lynhurtigt gulnet, og det har heller aldrig været vores ønske, at bevare det helt lyse træ look, så det gør ikke ondt på mig, at vi nu giver det olie med farve. For selvom det er flot, så synes jeg træ sorten er liiiidt svær at arbejde med i forhold til resten af vores indretning. Der håber jeg på, at den farve det får, gør at tingene bliver bundet bedre sammen.

I er rigtig mange, der i weekenden kommenterede undervejs på instagram, og I er også rigtig mange, der selv ønsker, at få høvlet jeres gulve. Og flere har ligesom os, været i overvejelsesstatus i lang tid. Og jeg må bare sige, jeg forstår jer til fulde. Det er virkelig en vild proces. Det er fysisk mega hårdt at gøre, og det tager simpelthen SÅ lang tid, for ikke at nævne alt det svineri det afleverer. Men det ER det hele værd.

I vores tilfælde, skulle køkkenet også afmonteres, fordi det nye køkken, har en bordplade, der er 2 cm lavere end den vi har nu. Derfor skulle soklen laves 2 cm højere, således det hele kommer til at passe med flisevæggen.

Og derfor skulle køkkenet helt ud, gulvene høvles, og så derefter skulle der laves ny sokkel, inden køkkenet igen blev monteret.

Nu skal jeg lige sige, at det heller ikke er et helt nyt køkken vi får, det er faktisk “kun” fronter, bordplade, sokkel og greb vi skifter. For selve indmaden på vores køkken, er ikke ret gammelt, og fejler intet, derfor synes vi ikke der var nogen grund til at skifte det. Og rent økonomisk, er det også kun derfor det kan lade sig gøre.

Vores køkken ø er derfor kun monteret med det absolut nødvendige, da vi forhåbentlig kun har 3-4 ugers ventetid tilbage, før de nye fronter ankommer.

Status pt, ser ud som på følgende billeder, jeg lover at komme med et nyt indlæg, så snart olien er påført, jeg glæder mig SÅ meget til at vise jer hvilken farve vi har valgt.

 • Reply
  Gitte
  17. august 2020 at 21:38

  Hvor er det fedt at I bevarer de gamle gulve. Det giver så meget sjæl til et hus, når gulvene ikke bliver skiftet ud med nye. Jeg glæder mig til at se hvilket køkken I har valgt.

  • Reply
   Mernee
   18. august 2020 at 12:55

   Jeg kunne simpeltehen ikke rumme, at vi faktisk havde de her smukke gulve, og så ikke få dem frem, jeg er så glad for vi gør det, men jeg er også fuldt ud bevidst om, at det ikke er noget alle lige kan kaste sig over. Det er virkelig en ekstrem proces. Jeg har pt kun soveværelset til rådighed hele dagen, da vores hjem er opbevaret i kælderen, og snart kan vi ikke gå på dem i nogle dage

Warning: Undefined variable $consent in /customers/e/3/5/mernee.dk/httpd.www/wp-content/themes/alder/comments.php on line 38

Svar