Fødselsdag Mit liv tanker

Skævvridning af virkeligheden…. Og fødselsdag

7. januar 2021

Jeg har brug for et billede af min yndlingsblomst, som heldigvis kan købes ude i butikkerne nu… Og som jeg var så heldig, at få en helt frisk buket af igår, hvor vores yngste fyldte 10 år.

Lad os lige starte der, 10 år, altså 10 år siden, jeg fødte mit yngste barn. Vil nogen lige fortælle mig, hvor man kan bremse tiden, bare en smule. Jeg forstår det simpelthen IKKE. I år fylder Merle 13, sådan ægte teenage alder, bevares, det vidner hverdagen naturligvis lidt om…. Men jeg forstår bare ikke, hvornår de gik fra små bitte børn, til store selvstændige individer, med meninger og holdninger som jeg faktisk skal forholde mig til….

På trods af nye restriktioner, som igen er blevet pålagt os alle, så lykkedes det os at fejre hende i stor stil. Jeg havde bestilt fantastisk balloner, der symboliserede det hun elsker aller mest, bortset fra gymnastikken, den var svær at formidle i en ballon. Men vi har dans, Harry Potter og lilla, som tydeligt strålede om kap med hendes glade øjne.

På google meet blev der sunget fødselsdagssang, og om aftenen havde vi besøg af mine forældre, og der blev skudt flagkanoner af, der var indkøbt en vidunderlig kage, som hun havde ønsket sig, og der blev hygget og bygget og prøvet gaver. Det blev en lidt anderledes fødselsdag, men jeg tror faktisk ikke Neel følte hun manglede noget.

Men ude i medierne, er der noget der har optaget mig de sidste par dage. Som jeg simpelthen ikke kan tie helt stille omkring.

Det første jeg læste var en status opdatering fra Nicolai Lie Kaaes, der måtte forsvare, at han i den nye – og helt fantastiske – Disney Film sjæl, lægger stemmer til en figur, som er en mørkere karakter. Jeg havde ikke selv set debatten, men blev nysgerrig på hvad i alverden han måtte forsvare sig over. Og det viser sig, at der er stor ballade, over at han som lys i huden, lægger stemme til en mørkere karakter…..

“Vi er bagud i Danmark”, “Det her ville ikke gå i USA” er bare nogle af de overskrifter jeg siden har googlet mig frem til…. Og jeg må ærligt indrømme, jeg er fuldstændig i chok. Jeg havde ALDRIG skænket det en tanke, at det kunne blive et issue….

ER det fordi vi mangler noget at skrive om her i Danmark, eller er det virkelig et problem, jeg er rystet!!!!

Læs bla. en af artiklerne fra Berlingske HER.

Noget andet der samme dag, fangede min opmærksomhed, er at man åbenbart i Storbritannien har tænkt sig at forbyde, en af min barndoms ynglingsfilm Grease. Ja, du læste rigtigt…. Jeg var også i chok…. IGEN….

Et citat fra artiklen lyder:

Ifølge de kritiske røster er filmen nemlig både racistisk, sexistisk og homofobisk. Ja, ifølge flere af de rasende briter på sociale medier er storfilmen faktisk så politisk ukorrekt, at den aldrig bør vises på tv igen.

Læs hele artiklen HER.

Amen hvad i alverden foregår der…. Hvis vi sletter hele historien, hvordan skal vi så lære af den eller vide hvordan det var en gang…. Jeg føler næsten, at verden efterhånden, ligesom nogle tyskere (ikke alle, men nogle), er i benægtelse. De vil ikke stå ved at Hitler har eksisteret. Men det har han jo, og det er jo netop en kæmpe stor del af vores historie. Det er en uhyggelig del af historien, og ikke noget nogen kan være stolte af, men vi har lært af den, og vores børn hører om det i skolen….. Det er jo vores historie. Vi kan ikke bare slette den…..

Nu vil jeg ikke sidestille Grease, eller en mørk tegneserie figur med Hitler, slet ikke. Men hvor er det vi er på vej hen, jeg synes det er skræmmende. Flere af bøgerne og sangene fra min barndom, må heller ikke vises og synges idag – lille sorte sambo for at nævne en af dem, og min yndlings is eskimo, må heller ikke hedde det længere. Og der er mange andre eksempler, på tiltag i den her retning.

Jeg synes det er bekymrende. Det er bare min helt ærlige mening. Og jeg håber, at det er pga Corona, og mangel på noget at beskæftige sig med, der gør at medierne kammer lidt over, når de spotter en lille bitte historie, men jeg er bange for, at det er en virklighed, vi bevæger os mere og mere ind i….

Hvad er jeres holdning til det her?? Det er jeg faktisk meget interesseret i at høre, måske kan jeg blive klogere, på ovenstående. Det ville være rart 🙂

 • Reply
  Jennifer
  7. januar 2021 at 18:56

  Jeg kan ikke være mere enig! Tak for at råbe op og sætte ord på det, verden er blevet forskruet. Jeg er i chok og skammer mig over, at nogen bliver fornærmet over selv de mindste ting efterhånden, men tør jo ikke at snakke med nogen fremmede mere efterhånden.

 • Reply
  Jane
  7. januar 2021 at 19:57

  Kære Louise – du skriver selv, du gerne vil blive klogere. Jeg håber, at du har læsere, som er bedre med ord end mig, som kan forklare, at det ikke er bekymrende at din ynglingsis skal have et andet navn. Men at det er bekymrende, at nedsættende og sårende ord fastholdes.

 • Reply
  Mia
  7. januar 2021 at 21:34

  Jeg har den samme holdning som dig. Jeg er med på, der er nogen der kan føle sig støt over visse ting, men ligefrem at censurere det eller ændre et navn, det hjælper ikke, og nej vi lærer ikke af vores historie.
  Ender vi med, at vi her hjemme, heller ikke at må se Far til fire og ulveungerne… Eller Sommer i tyrol…
  Der er meget man kan blive krænket over, men jeg synes det er ved at tage overhånd.

 • Reply
  Linette
  7. januar 2021 at 22:16

  Klogere kan jeg nok ikke gøre dig, men jeg er SÅ enig!
  Det er trist at vi er nået dertil i forsøget på at være “korrekte”!

  Lad nu de bedste gøre det der skal gøres, og det er stemmer til tegnefilm, film eller kønsdiskussionen i Bestyrelser.

  Og ja, nogle ting bliver produceret og år efter synes de at være forældede eller diskriminerende, men så lad os tale om det frem for at fjerne det. Jeg mener ikke det er hensigtsmæssigt at bedømme og dømme ting og mennesker i bagklogskabens og det nuværende lys.

  Lad os lære af fortiden og indgå dialog om hensigter frem for bare at formode at hensigten var krænkende/fordømmende osv!

 • Reply
  Anna
  7. januar 2021 at 22:44

  Jeg tænker det er to forskellige sager, som umiddelbart ikke har noget med hinanden at gøre.
  Sagen om en hvid skuespiller, der lægger stemme til en sort karakter, handler om repræsentation i filmbranchen. Faktum er, at der er en lang tradition for, at sorte, asiater og minoritetsgrupper typecastes til stereotype roller (fx som “bad guys”), kun får biroller (ofte for at kunne argumentere for, at det er en film, der
  afspejler mangfoldighed – uden egentlig at gøre det), eller slet ikke får roller overhovedet. Er man ikke hvid, heteroseksuel og “normal”, har man sværere ved at slå igennem og man får meget mindre i løn. Generelt mangler der en bredere repræsentation i filmbranchen (og mange andre steder). Her kan vi så ikke se, at det er en hvid skuespiller, som indtaler en sort karakter (vi hører jo blot stemmen). Men lønnen går endnu engang til en hvid, priviligeret skuespiller, hvor man kunne have valgt at finde en sort til at gøre det – og det er i bund og grund det, som folk bliver oprørte over. Vi har svært ved at forestille os situationen den anden vej rundt: en sort skuespiller lægger stemme – eller spiller (fordi den debat er der også – fx at Scarlet Johanson skulle spille en asiat) – en hvid karakter. For det sker simpelthen ikke. Debatten, synes jeg, er vigtig.

  Den anden sag – den om Grease – handler om, hvorvidt man skal censurere fortiden. Den synes jeg er mere kompliceret. For mig at se, skal vi ikke slette fortiden. Der er vigtige ting, vi kan lære af den. Men samtidig nytter det heller ikke, at vi æder de gamle film råt. For de er – langt hen af vejen – dybt racistiske og sexistiske. Og de er med til at lære vores børn, at det er okay – hvis ikke vi sammen reflekterer over dem.
  Jeg håbet, at mine overvejelser har givet dig lidt perspektiver på dine tanker.

  • Reply
   Sigge
   8. januar 2021 at 19:09

   Vigtig pointe. Jeg er helt enig👍🏼

 • Reply
  Veronika
  8. januar 2021 at 11:22

  “…ligesom tyskerne, er i benægtelse. De vil ikke stå ved at Hitler har eksisteret. ”
  Det var alligvel noget af en påstand om en befolkning på over 80 millioner mennesker. Har du noget belæg for det?
  Eksempelvis er emnet som i Danmark en vigtig del af pensum i tyske skoler, så mere benægter de det altså ikke.

  • Reply
   Mernee
   8. januar 2021 at 16:55

   Nogle tyskere… Ikke alle….

  • Reply
   Nanna
   10. januar 2021 at 9:01

   Kære Louise,

   Som hvide, danske kvinder (her tænker jeg dig og mig), er det enormt vigtigt, at vi prøver at sætte os ind i, hvordan det er at leve i vores samtid med en anden hudfarve, hårstruktur, øjenfarve, religion eller kulturelt tilhørsforhold end det gængse “danske”, førend vi begynder at føle os forurettede eller triste over, at bøger som Lille Sorte Sambo kritiseres eller at et isnavn udskiftes med et andet navn. Undskyld hvis jeg lyder lidt harsk her, men jeg synes vi er født for priviligerede til at tillade os andet.

   Heldigvis smager isen jo stadig ligeså godt uanset hvad navn den måtte have og navneudakiftet har det formål, at en stor befolkningsgruppe ikke skal føle sig krænkede og sårede. Det synes jeg ikke ligefrem er “skræmmende”, men derimod et udtryk for, at vi som samfund rykker i den rigtige retning i de her år ift forståelse og rummelighed for hinandens grænser, kulturer og religion. Det tror jeg kun kan komme vores børn til gode, når de vokser op.

   Og man kan altså sagtens stadig både låne og købe Lille Sorte Sambo, så det er decideret ukorrekt, at du skriver at den ikke må vises længere.
   Du er meget bevidst om det farlige i at censurere vores historie (hvor debatten om Grease-filmen i England er et virkelig godt eksempel) og fornægte den fortid, vi er formet af. Jeg kunne ikke være mere enig med dig. Det er problematisk, hvis kulturprodukter fjernes, fordi de ikke lige passer til vores nutidsbillede. Så kan vi jo ikke lære af dem, som du også påpeger. Men det er altså ikke tilfældet med Lille Sorte Sambo og generelt heller ikke noget, jeg har stødt på eksempler på i Danmark. Har du oplevet at noget ikke længere må vises/lånes i Danmark og i så fald hvad?
   Alle i Danmark er vel velkomne til at gå rundt og synge fx Lille Bos “Jeg har set en rigtig negermand”, men at den er svær at synge i dag uden at få en dårlig smag i munden, det synes jeg ikke nødvendigvis er så slemt?

   En anden har svaret rigtig godt på, hvorfor vi skal forholde os kritiske til filmbranchens brug af skuespillere, og vilkårene for ikke-hvide, heteroseksuelle personer her (men også i andre brancher). Det handler ikke om, at Nikolaj Lie Kaas ikke er dygtig.

   Jeg forstår faktisk ikke, hvad det er du er bekymret over – altså sådan helt konkret, hvad er det for en virkelighed du er bange for de her debatter leder til?

   Mvh Nanna

 • Reply
  Conni Hesel Rickmann
  10. januar 2021 at 12:54

  Som influencer med en stor følgerskare følger der et enormt etisk ansvar med. Det synes jeg simpelthen ikke, du lever op til ved i dit blogindlæg at sammenblande en (i øvrigt aktuel) diskussion om politisk korrekthed, fortolkninger af historien og så en helt igennem urimelig, uunderbygget kollektiv udskamning af tyskerne som folk, nation og land. Ikke alene er det, du fremsætter, groft og voldsomt injurierende, men du er heller ikke i stand til at finde belæg for dine påstande. Det er dybt rystende og et fuldkommen klassisk eksempel på faren ved sociale medier og deres ekkokamre af fake news, som er en alvorlig sag, der faktisk kan true demokratiet.

  • Reply
   Veronika
   10. januar 2021 at 20:40

   Meget enig!!

 • Reply
  Stine
  11. januar 2021 at 14:41

  Dejligt at Neel blev fejret med manér trods corona’en!! Hvor er de flotte lagkagelys fra?

  • Reply
   Mernee
   14. januar 2021 at 12:02

   Ja det var så dejligt, lysene er fra studio mini shop 🙂

Warning: Undefined variable $consent in /customers/e/3/5/mernee.dk/httpd.www/wp-content/themes/alder/comments.php on line 38

Svar