haven

Et langt grønt ønske…..

6. maj 2021

Måske kan I huske, at jeg i weekenden skrev, at vi havde bestilt noget spændende. Eller det synes vi i hvert fald selv.

Og når jeg beskriver det som en lang grøn drøm, så er det ikke den fine skraldespand på billedet jeg omtaler. Den står der og strutter, indtil den bliver afhentet. Her i kommunen, er vi igang med at indkøre nyt affaldssystem, hvor der skal sorteres i 117 forskellige varianter. Jeg er ikke helt fan endnu, men det er nok indtil man får en eller anden form for rutine i det. Men lige pt, er jeg lidt irriteret over, at det koster 1.000 kr mere om året, og vi har fået 2 store skraldespande, en del større end denne – som vi ikke lige ved hvor vi skal placere – og så tror jeg altså ikke helt på det her med, at alt skal skylles af, før det smides ud. Det bruger man ganske enkelt for meget vand til, og det kan da heller ikke være godt for miljøet. Så ja, vi skal lige tage det ind, og finde vores måde at gøre det på. Pt sorterer vi i 2 forskellige indendørs, og så de 4 andre udendørs…. Hvor vi intet sorterede i før. Så det er en stor forandring i hverdagsrutiner.

Anyway…. Hele indlægget skal ikke handler om hverken skraldespande eller affaldssortering, det skal handle om hæk. Vi har nemlig bestilt 10 meter hæk, som skal erstatte det lille sorte hegn, som er her på billedet (bagved skraldespanden).

Hegnet satte vi, da vi købte huset for 15 år siden. Det kan ikke mere. Der er råd stort set hele vejen hen, og pindende blæser af hver gang vejrudsigten snakker om en mindre brise. Så det kan ikke mere, og det vidste vi godt. Vi har derfor funderet længe over, om der skulle sættes nyt hegn, eller om vi skulle prøve med noget helt andet, nemlig hæk.

Jeg elsker hæk, og jeg har taget billede af mange folks hække over den seneste tid. Det er svært at vælge synes jeg. Men det afgørende er også, om det kan gro i den jord vi har her ude foran huset, og hvor der ikke kommer sol, udover helt tidlig morgen.

Økonomien har naturligvis også noget at sige, for noget hæk ville koste næsten 10.000 til det stykke her, og det har vi overhovedet ikke budget til.

Vi kunne regne ud, at nyt hegn, grunder og maling ville løbe op i omkring et par tusinde, så det udfordringen var, om man kunne finde noget, der holdt sig ca. inden for det.

Med de smukke nye thuja træer i baghaven, faldt det os derfor naturligt at søge på dem som hæk. Det er en rigtig fin hæk, den er grøn hele året, og slet ikke særlig krævende, i forhold til hvad jord den skal stå i. Det første år skal den vandes en del, indtil rødderne får fat, men herefter skulle den gerne være helt selvkørende. De kan ikke li hvis hunde tisser på dem, men det tror jeg faktisk ikke der er nogen hække der kan 🙂

Så blev jeg tippet om facebook marketplace. Jeg har aldrig brugt det før, men jeg prøvede at søge lidt der inde, og lyn hurtigt fandt jeg en der solgt thuja hæk planter, og til en virkelig fin pris.

Der bliver derfor leveret 32 hækplanter her på matriklen på søndag, og vi glæder os helt vildt. Jeg håber det bliver så fint til huset, at vi sætter noget grønt foran. også fordi vi har mur på den ene side til naboen, og hegn på den anden, til den anden nabo. 32 planter, gødning og levering bliver kr. 1.900. PERFEKT.

Jeg har googlet nogle billeder af thuja hæk planter, så I kan se hvad jeg snakker om, og så glæder jeg mig stort, til søndagsrefleksionen, hvor jeg forhåbentlig kan vise det færdige resultat frem :-).

Er der mon nogen af jer, der har en thuja hæk? Og som vi dele noget erfaring med mig??

 • Reply
  Ulla
  6. maj 2021 at 19:32

  Det med affaldssorteringen kommer hurtigt. Her i min kommune (Horsens) har vi sorteret i en del år. Vi har sorter i 7 fragmenter i 4 år nu og det er så nemt.
  Vi sorterer Glas, metal, pap, papir, rest, mad og farligt affald.

  Om 3 år tilføjes 3 fragmenter mere (vidst nok blandt andet tøj, mælkekartoner (coatet pap) og en mere jeg ikke husker.

  Alt er en proces. Lige nu skal tingene man sortere være nogenlunde rene og mon ikke om man et par år så er så langt at skylning ikke længere er nødvendig. Det tror jeg.

  En nødvendighed er dog, at vi begynder at genbruge vores ressourcer. Jorden har ikke uendelig mængder og for hver gang vi hiver olie op af undergrunden eller pløjer en blomstermark op til fordel for korn så får det konsekvenser for vores biodiversitet og i sidste ende for os. Så på med ja hatten det kommer til at blive så godt 🙌

  Men ellers lækket projekt med hækken – det skal nok blive flot 💚

 • Reply
  Anki
  8. maj 2021 at 22:10

  Pass på at thujaen ikke tørker, da blir den ikke fin. Må vannes mye. Her i Norge er den både elsket og hatet. Hatet kommer av at den ikke tilhører den norske floraen, og derfor kan ødelegge for de artene vi har naturlig her. Men om man vil ha en hekk som er ferdig på 1-2-3, og slippe innsyn til hagen, er den perfekt! 😊

  • Reply
   Mernee
   9. maj 2021 at 17:23

   Fantastisk, tak, og jeg er med på den skal have masser af vand, vi skal virkelig passe på den her det første år eller to, før den får ægte fat 🙂 Men det var præcis meningen, at den hurtigt skulle gro og blive stor :-9 Så det håber vi den gør 🙂

Warning: Undefined variable $consent in /customers/e/3/5/mernee.dk/httpd.www/wp-content/themes/alder/comments.php on line 38

Svar