Ikke-kategoriseret tanker

For tidlig pubertet, et tabubelagt område, jeg håber I vil tage pænt imod det.

29. november 2018

Det her indlæg har jeg faktisk haft igang i et års tid, jeg har tænkt for og imod, og jeg har overvejet meget, om det var noget jeg havde lyst til at dele med jer. Men jeg har oplevet, at jeg gennem det sidste år, har haft utrolig svært ved selv at finde viden om emnet, og samtidig følt mig sådan lidt tilbageholdende for at fortælle det, og alene den årsag, var nok alligevel grunden til, at jeg følte et behov for at dele, fordi det faktisk er et emne, som tilsyneladende er lidt tabu belagt, og med meget lidt viden at finde, omend utrolig mange der står i samme situation, så jeg synes det var vigtigt at snakke om.

Sagen er den, at vores yngste her i huset, er ramt af det – ved vi nu – der kaldes pseudo-puberteten, som betyder, at hun på nogle områder allerede er begyndt at udvikle puberteten, men ikke alle steder.

Jeg blev opmærksom på det da hun kun lige var fyldt 7 år, at hun faktisk ofte havde en meget gennemtrængende lugt under armene, først sådan ved feber og sygdom, men hurtigt også ved helt almindelige skoledage og særligt efter gymnastik. Vi synes selvfølgelig det var alt for tidligt, også fordi vi sammenlignede med Merle, der ikke havde og stadig ikke har snerten af noget som helst. Hun havde også en smule hårvækst forneden, hvilket vi naturligvis også synes var helt forkert.

Vi gik derfor til lægen med hende i april, hvor hun blev undersøgt på kryds og tværs, men uden at hun som sådan selv var bevidst om hvorfor vi var ved lægen. Vi synes IKKE hun behøvede bekymre sig om, at hun måske havde noget der skulle holdes øje med, hvis tingene viste sig at være helt normale.

Vores læge var dog enig, han synes også at 7 år var lidt tidligt, men da han ikke så nogen andre tegn, såsom at hendes vækst var skredet ud af kurven, fedtet hår, humørsvingninger eller begyndende bryster, så fik vi en tid et halvt år efter, for lige at følge op på hvordan det udviklede sig.

Vi blev rådet til at lade hende prøve bruge deodorant imellemtiden. Og det har hun så gjort siden, og pludselig, så stoppede hun faktisk helt med at lugte, der kan godt gå et par dage mellem hun bader, og lugten opstår simpelthen ikke mere. Men der er til gengæld kommet lidt flere hår, hvilket der jo så helst ikke skulle endnu.

Så vores læge vurderede for en måneds tid siden, at vi skulle omkring børnelægerne i Horsens, til yderligere udredning, for at være sikker på, om der var noget der skulle bremses.

Hvis et barn er på vej i for tidlig pubertet, så stopper man det nemlig indtil de er 9 år gamle, og da Neel stadig kun er 7, fylder 8 til januar, så er det naturligvis alt alt for tidligt.

I denne uge har vi så været forbi børnelægerne, hvor lægen så tillagde hende titlen pseudo pubertet, hvilket betyder, at der kun er ‘en eller to ting som er begyndt, men så længe det overhovedet ikke er igang andre steder, så gør man altså ikke noget ved det. Men hun bliver nu holdt øje med hver 3. måned det næste år, for at se om der pludselig sker anden udvikling, eller om det ligesom bare går lidt i dvale nu.

Til den her samtale var det dog umuligt fortsat at opretholde Neel i troen om, at vi bare skulle undersøge om alt var som det skulle være når man snart bliver 8. Den her læge gik lige på og hårdt, med samtale om at gå fra pige til dame, og at hun nu skulle undersøges for om hun var for tidligt igang med at blive en dame. Her så Neel en smule utryg ud, og lidt genert…. og jeg måtte på diplomatisk vis lige sætte lægen ind i, at vi nok ikke lige helt var her rent samtale mæssigt, da vi ikke synes det var nødvendigt at sætte spekulationer ind før højst nødvendigt. Her var hun af en ret anden mening, og fortsatte i samme spor…..

Hun konkluderer her også, at der ingen grund var til særlig bekymring, at Neel kun pt har haft sporadiske udviklinger, som muligvis er gået i dvale nu…. Og det holder vi så øje med…..

I det her år, har jeg gået fra at vide absolut intet om dette emne, til at google mig rundt i ‘et væk. Om scanninger af hånden for at måle knogler, om tidlig brystudvikling, om at piger i for tidlig pubertet ofte bliver ret små, fordi de stopper med at vækste for tidligt og at menstruation kan forekomme helt ned i 7-8 års alderen. Selv var jeg ret sent ude, og Merle er der slet ikke endnu, så området var bare så nyt for mig. Og jeg savnede sådan, at jeg kunne søge råd der ude, at jeg kunne snakke med andre om det her emne, om hvordan man tackler det, både som mor, som forældre og i særdeleshed overfor barnet….

Min bekymring omkring indlægget her, ligger naturligvis også i, hvem der sidder som modtager der ude, om Neel pludselig bliver gjort opmærksom på noget i skole regi, at hun pludselig bliver drillet med noget, det er det jeg er bekymret for…. Det håber jeg naturligvis ikke….. Men vi ved jo godt, at børn kan være hårde ved hinanden.

Har jeg nogle læsere der ude, der selv går med noget erfaring de vil dele med mig, så vil jeg blive lykkelig om I vil dele det i kommentarfeltet, således også andre måske kan bruge det til noget. Og så håber jeg bare, at I tager pænt imod indlægget, da jeg idag valgte at dele noget af det meget personlige fra vores lille hjem.

Dejlig torsdag til jer alle.

 • Reply
  Rebecca
  29. november 2018 at 20:49

  Vi har hverken været til læge eller til andre undersøgelser med vores pige. Men hun er også fyldt 9. Men suk, hvor jeg synes, at det er tidligt. Er blevet anbefalet denne bog: Klar parat pubertet af Julie Valentin.

  • Reply
   Mortilmernee
   30. november 2018 at 11:17

   Kære Rebecca

   I er flere der anbefaler mig den bog, den må jeg helt sikkert have fat på. Og jeg kunne ikke være mere enig med dig, 9 år er simpelthen for tidligt. Jeg ved godt børn har rykket sig siden man selv var barn. Men jeg var 13, næsten 14, og den gang synes jeg endda det var for tidligt. Jeg hadede det…. Forstod det dog nok bedre, end man gør som 8-9 årig.

   Tak fordi du delte og god weekend

   mvh Louise

 • Reply
  Ditte
  29. november 2018 at 21:01

  Min ældste var også til undersøgelser for tidlig pubertet, det kan tit tillægges overvægt eller etnicitet men min poge var ligeså spinkel som din. Vi valgte ikke at gå videre med det men lade naturen gå sin gang og heldigvis var der flere end hende der “blomstrede”. Hun fik mens som 11 årig og voksede heldigvis stadig. Jeg synes det er lidt voldsomt at medicinere børn for det. Man kan altid blive drillet med noget. Iøvrigt var hun ikke hurtigt ude med drenge selvom hun var udviklet? Du er velkommen til at skrive hvis du vil vide mere.

  • Reply
   Mortilmernee
   30. november 2018 at 11:15

   Kære Ditte

   Tusind tak for at dele din historie 🙂

   Nu ved jeg selvfølgelig ikke HVOR tidligt I gik til undersøgelser med hende, og børn er naturligvis meget forskellige, men som jeg oplever Neel, så er hun i hvert fald overhovedet ikke parat til at tage stilling til lige præcis menstruation endnu. Og jeg formoder der må være nogle lægefaglige beviser for hvorfor man vælger at bremse det hos nogen. I hvert fald er jeg glad for at I har haft ganske positive oplevelser med jeres barn, ligesom vi selvfølgelig også håber at opleve med vores. Vi er bare glade for, at der nu bliver holdt professionelt øje nu i hvert fald.

   Rigtig go weekend.

   mvh Louise

 • Reply
  Charlotte
  30. november 2018 at 6:40

  Tanker til jer alle. Vores datter har selv en hormonsygdom, som gør at hun går i tidlig pubertet hvis hun ikke får sin medicin. Hun er 3 år, og hun er som alle andre 3 årige piger ?

  • Reply
   Mortilmernee
   30. november 2018 at 11:09

   Åh Charlotte

   det er jeg ked af at høre, håber hun trives med medicinen, så hun får lov til at være lige præcis som en 3 årig lille pige skal være.

   KH Louise

 • Reply
  Ulla
  30. november 2018 at 11:55

  Hej.
  Har du overvejet, at kigge på kosten i forhold til at stoppe den tidlige pubertet?
  Flere studier viser, at Kød og mælkeproduktet pga deres skyhøje hormonindhold og antibiotika indhold kan være skyld i tidlig pubertet. En anden gruppe der også et under luppen er forarbejdet mad.

  De bedste hilsner
  Mortil3

  • Reply
   Mortilmernee
   30. november 2018 at 12:47

   Hej Ulla

   Nej den vinkel har jeg slet ikke tænkt på, men det er da klart noget jeg lige skal have undersøgt. Vi er meget glade for mælkeprodukter her i huset, så hvis det kan være årsagen, så skal det da helt sikkert undersøges.

   mvh Louise

 • Reply
  Signe
  30. november 2018 at 13:31

  Hej
  Jeg ville helt klart kigge på kosten, undgå alt forarbejdet mad med tilsætningsstoffer og andet unødvendigt. Stort indtag af mælkeprodukter og kød kan også påvirke hormonbalance. Undgå al parfume og parabener. og brug kun hudpleje, sæbe, Vaskepulver osv. som er svanemærket.

  Vores datter havde begyndende tegn som 8-årig, og jeg var også vildt nervøs og i syv sind. Hun blev undersøgt (røntgen af knogle i underarm), som ikke viste grund til bekymring. Flere af mine veninder fortalte, at deres døtre også viste små tegn, som så gik i sig selv igen.
  Og det blev også tilfældet med vores datter. Hun er 12 år nu og er en af de få i klassen, der ikke har fået menstruation endnu. Så mit råd til dig er at selvfølgelig gå til løbende undersøgelser, kigge på kost og alle produkter I omgiver jer med. Og så vide, at det ofte stilner af.
  Generelt kommer piger meget (frygteligt meget) tidligere i puberteten, og det må nok tilskrives alle de hormonforstyrrende stoffer, vi omgiver os med. Gennem et par generationer.
  Så det er godt, du sætter fokus på det.
  Kh Signe

 • Reply
  Louise
  30. november 2018 at 18:46

  Caroline Fibæk – “Danmarks hormondronning”! Hun ved alt om alle mulige forstyrrelser, og arbejder sammen med en gynækolog.. De fokuserer på alle de naturlige ting man kan gøre, kost, kemi osv. Tror selv på at lægerne nogen gange går lidt for medicinsk til værks, og man selv kan stille på nogle ting – dermed ikke sagt at medicin i nogen tilfælde kan være nødvendig! Nu når problemet ikke er helt så fremskredent, kan det jo være i kan have succes med at lave lidt ændringer i hverdagen ? Fx. skrue ned for mælkeprodukter, ud med plastikbøtter, plus en masse andre tips til mindre kemi (også selvom man selv synes man er ok til at undgå kemi)! Alle de pokkers kunstige østrogener, der er i vores mad og omgivelser.. Jeg har selv været igennem en masse ændringer, efter at have døjet med hormonelle problemer i flere år – oplevede ikke at kunne få hjælp til det, så jeg måtte også selv søge en masse viden ? Pøj pøj med din søde pige ❤️

 • Reply
  Simone
  30. november 2018 at 20:06

  Hej. Jeg bliver så glad og rørt over hvor meget hensyn I tager til jeres datter i situationen. Jeg er 33 år i dag og da jeg var 9 år fik jeg menstruation for første gang. Jeg vidste godt hvad det var og følte desværre meget skam over det. Desværre endte jeg i en situation hvor min mor ikke troede mig, da jeg kom og fortalte hende det og det blev et meget stort tabu for mig i årene efter. Det var en anden tid end i dag, hvor det var helt uhørt at det kunne ske. Og den manglende forståelse hjemmefra, gjorde at jeg følte mig forkert helt til jeg var 16 år. Derfor vækker dit indlæg mange følelser og jeg er sikker på at I med den viden I trods alt har og nok også et tættere forhold til jeres barn, nok skal skabe en åbenhed og tryghed i den situation hun måske kommer i de næste år, der gør at hun forhåbentlig ikke skal kæmpe med samme følelser som jeg gjorde.

 • Reply
  Anja
  1. december 2018 at 23:33

  Jeg er netop det samme igennem med min søn lige nu. Han er vokset ud af skalaen og ret høj i forhold til, hvor han burde være. Er også begyndt med lidt uren hud og begyndt at lugte lidt af sved. Han er 8 år og snart 9 år. Jeg har heller ikke kunne finde meget på nettet – udover de kliniske facts. Vi har netop fået taget røntgen og blodprøve og afventer svar inden jul. Det er jeg meget spændt på. Bekymringen er nok mest hans højde og hvordan han tackler det i hovedet. Han er utrolig selvbevidst og har også humørsvingninger. Håber på et godt udfald, men det kan kun tiden vise. Tak fordi du skriver om dette emne!

 • Reply
  Tanja
  3. december 2018 at 10:42

  Det er desværre et voksende fænomen. Hvis man kigger alle nye analyser og rapporter i sømmene, så fremgår det tydeligt at fænomenet er menneskeskabt. Vores måde at leve på, hvor der udledes flere og flere sprøjtegifte i vores natur, påvirker os mere end hvad politikerne vil. Det handler om profit, også selvom dette må gå ud over nogle af vores egne. Sådan et samfund har vi skabt, og hvis ikke vi sætter en stopper for udledningen og tænker os mere om, så bliver det her vores alles hverdag. Køb og støt økologi.

 • Reply
  Julie
  3. december 2018 at 16:00

  Jeg synes det er godt I tager det seriøst.
  Jeg vae swlv 10, da jeg fik min menstruation, og den første i min klasse. Jeg var også den første der fik bryster, interesse for deenge osv. Jeg husker ikke hvad der kom førat, bryster eller menstruation. Men på mange måder følte jeg mig slet ikke alderssvarende med mine jævnaldrene og jeg husker at jeg havde venner i de større klasser, men at det gik mig på.
  Når jeg tænker over det, var det faktisk allerede tidligere at jeg fik det sådan. Jeg var altid et hoved højere end alle andre piger, som minimum, allerede fra ret lille af og jeg er ikke lille i dag, men heller ikke giga høj. Der var aldrig noget om for tidlig pubertet på tale, men det jeg ville sige med det var bare, at jeg kan godt forstå I ønsker at følge anbefalingen om at bremse udviklingen, for det kan være tidligt at skulle forholde sig til alle de ting der følger med pubertet.

 • Reply
  kia
  4. december 2018 at 21:56

  Jøss. Trodde ikke du var en sånn blogg som sletter saklige og kritiske kommentarer. Da vet jeg det, da gidder jeg ikke følge deg lenger. Adios.

  • Reply
   Mortilmernee
   5. december 2018 at 10:56

   Hej Kia

   jeg sletter dem ikke, jeg har bare ikke godkendt dem, og kommer nok heller ikke til det, jeg har faktisk sendt dig en mail, som jeg antager du nok ikke har fået.

   Men jeg synes din tone og dit svar i dine mange kommentarer var så ubehagelig, at jeg ikke havde lyst til at dele dem med andre. Jeg har modtaget så mange søde beskeder, fra folk der har åbnet ærligt op, og jeg blev slet og ret ked af din udlægning, da det lige præcis er en holdning som din, der gør, at det stadig føles så tabu belagt at åbne lidt op.

   Hvis min datter på sigt finder det rædselsfulgt at jeg har delt dette om hende, så er det klar jeg sletter og undskylder, men lige nu, der åbner jeg op som en bekymret forældre, som en mor der søgte viden om emnet, og forsøgte at åbne op for et forum, hvor det var okay, at fortælle om noget som man synes er svært som barn, som mor til sådan et barn osv.

   Men helt okay du forlader min blog, må du ha det så dejligt der ude i livet fremover

   Og glædelig jul

   • Reply
    kia
    5. december 2018 at 11:31

    Jeg hadde ikke hatt noe som helst problem med dette dersom du fortalte om noe som gjald deg selv, eller om personene var helt anonyme. La oss lage en parallell: Et gutt oppdager som 13-åring at han er tiltrukket av gutter. Familien synes det er helt uproblematisk, og at homofili ikke skal være noe tabu og mor/far forteller at de er stolte av sin gutt i sosiale medier. Det gjøres av kjærlighet, og for at gutten skal vite at de ikke synes han har noe som helst å skamme seg over. Det har han jo ikke. Likevel er det et overtramp – for det er gutten selv som skal kunne velge om og når hans historie blir offentlig tilgjengelig. Jeg synes ikke gutten skal måtte be foreldrene evt ta det bort, det er å snu det hele på hodet. Foreldrene får pent vente til gutten er stor nok til å forstå og velge selv hvor han synes det er greit at hans legning formidles. Og gi ham all den støtte han trenger offline.

    Jeg synes det er flott at du er åpen, og jeg er for å rive ned alle tabuer, og jeg kan faktisk godt skjønne at det jeg skrev ikke var hyggelig lesning. Mitt utgangspunkt var barnets interesser og rett til privatliv, helt uavhengig av dine gode intensjoner. Jeg vil ikke at du skal bli trist, men jeg mener dette er prinsipielt viktig.

    Jeg anbefaler denne, om barn og personvern, det finnes sikkert lignende på dansk: https://www.energica.no/_barn-og-personvern-sara-eline-gronvold-morten-hendis-9788244621779

    • Reply
     Mortilmernee
     5. december 2018 at 12:28

     Tak igen og tak for din besked

     Men vi ser forskelligt på dette, og det er heldigvis vores ret som mennesker, at have vores egne meninger og holdninger til hvordan vi opdrager, og håndterer rollen som voksne og forældre.

     jeg vil naturligvis tage det til efterretning, hvor om alt er, så havde jeg virkelig gjort mig mange tanker om indlægget før jeg udgav det, og jeg synes bestemt stadig, at indlægget er fint og sobert, også i forhold til min lille pige.

     Ønsker dig alt det bedste

     mvh Louise

     • kia
      5. december 2018 at 21:34

      Ja, det gjør vi. Det er derfor vi har jussen.
      Men takk for dine tanker, og beklager hvis jeg var for hard i de første innlegg. Meningsinnholdet står jeg dog for.

     • Mortilmernee
      6. december 2018 at 14:11

      Det er så fint, er glad for vi landede i en pæn tone og forståelse for hinanden.

      Glædelig jul til dig

 • Reply
  Marie
  2. februar 2019 at 20:13

  Hej
  Så skønt at du åbner op omkring dette. Jeg står selv med en pige der startede med svedlugt som femårig og brystudvikling som otte-årig og hun er stadig en af de mindste i klassen, så hun bliver ikke særlig høj. Da det startede en måned efter hendes otte års fødselsdag ville man ikke gøre noget. Jeg har godt nok haft mange bekymringer om det, men nu lader vi naturen gå sin gang. Jeg var selv tidligt ude, men slet ikke så tidligt og kan selv huske at jeg slet ikke psykisk var klar til de fysiske forandringer, så prøver virkelig at have fokus på åbenhed og det naturlige i det der sker for min datter. Hun er nu ti og jeg vil tro mens snart kommer – hun vil så også blive den første i klassen. Psykisk er hun dog ikke den der er mest moden, så det er nok det der bekymrer mig mest – kan hovedet følge med? Men tak fordi du deler dine tanker.

  • Reply
   Mortilmernee
   3. februar 2019 at 13:21

   Kære Marie

   Det lyder som om I tager rigtig fint hånd om jeres datter, og støtter og hjælper alt hvad I kan…. Det er så pokkers med den der smerte grænse for alderen, hvornår man sætter ind, og hvornår man ikke gør. Man skal måske også kigge lidt på børnene og hvor de rent mentalt befinder sig.

   Vi skal til kontrol med Neel i slutningen af denne måned, selv tænker jeg ikke der er nogen forandring, men jeg kan alligevel mærke, at man begynder at spekulere mere og mere i det….

   I det hele taget sker den udvikling bare alt for tidligt for børn idag, og det ville jeg ønske man kunne gøre noget ved, men når det nu er sådan der er, så er det vigtigt at vi som forældre, forsøger at italesætte, og normalisere på bedste vis, så dette emne på alle mulige måder, bliver noget helt normalt for vores børn.

   Rigtig go søndag og tak for din historie, alt held og lykke til jer 🙂

 • Reply
  Mille Brinck
  3. februar 2019 at 20:30

  Kære Louise,
  Kender I klinik for vækst og reproduktion på Rigshospitalet? Der ved de alt om blandt andet for tidlig pubertet. Jeg håber, I finder en vej i det.
  Bedste hilsner.

  • Reply
   Mortilmernee
   6. februar 2019 at 14:07

   Hej Mille

   Nej det kender jeg desværre ikke, men jeg er sikker på vi bliver sendt rette sted hen hvis det bliver nødvendigt, lige nu bliver hun bare holdt øje med, og vi har snart kontrol igen. Men tusind tak for du gør mig opmærksom på dette sted 🙂

 • Reply
  Sofie
  15. juli 2019 at 23:52

  Virkelig rart at læse om rigtige mennesker der har samme bekymring som en selv. Ikke blot hvad doktor Google kan fortælle mig om emnet.
  Og dejligt at læse alle kommentarerne også.
  Er der mon noget nyt om jeres Neel?

  • Reply
   Mortilmernee
   29. juli 2019 at 11:05

   tusind tak for din besked 🙂 og for at værdsætte ærlighed 🙂

 • Reply
  Mika
  2. september 2019 at 17:45

  Kære Louise
  Din opslag vækker følelser i mig, da jeg slev begyndte at udvikle bryster i 4 års alderen, og fik min menstruation som 8 årig.
  Det var meget tabubelagt i mit hjem, nok mest fordi min mor ikke havde nogen idé om hvordan hun skulle håndtere det, og valgte så at være passiv. Jeg gik til undersøgelser i Randers hvor den mandlige overlæge ikke havde nogen fornemmelse for hvor voldsomt det kan føles at blive undersøgt ‘alle’ steder, når man jo i krop og sind var 13-14 år selvom alderen sagde 8, og jeg føler mig krænket den dag idag, da jeg (med en del viden inden for det medicinske felt) finder mange af undersøgelserne meget unødvendige, og da han blev afløst af en kvindelig læge blev de ikke udført mere.
  Jeg stoppede med at lege, jeg evnede det ikke mere, som det jo sker helt ‘naturligt’ når man går i puberteten. Min udvikling blev vurderet til at være 16 år hvortil min knogle vækst blev vurderet til at være 13 år.
  Social isolation, skamfuld seksual drift, og følelsen af at være helt forkert er et par af de ting det medfulgte hos mig,
  Jeg kan ikke understrege vigtigheden af at der er opmærksomhed på det, og hvis, som i mit tilfælde, er så slemt, så skal man overveje hormon indsprøjtningerne, der standser puberteten.
  Jeg endte ud med selvmordstanker som 9-10 årig, hvor jeg i sidste ende begynde at få indsprøjtningerne, de hjalp en del og fik mit liv en smugle mere i balance.
  Jeg tror det er svært at forstå hvis man ikke selv har prøvet det, men jeg ved at hele mit forløb handlede 50% om den tidlige pubertet og 50% om de mennekser, klasse kammerater, lærer, læger og sundhedsplejesker der håndterede det helt forkert, eller slet ikke håndterede det. Og det kom i sidste ende til at blive et traume for mig.
  Jeg er idag 24 kan stadig mærke min egen kropsopfattelse er forskruet, føler mig hele tiden meget stor, men når jeg ser et billede af mig selv kan jeg godt se at det overhovedet ikke er realiteten. Jeg har hormon spiral der gør jeg kan undgå at få menstruation, hvilket jeg har haft angst for, og med det har min mentale tilstand de sidste 4 år været helt vildt god, men det tog mig mange år at komme her til.

  • Reply
   Mortilmernee
   4. september 2019 at 13:50

   Kæreste dig

   Tusind tusind tak for din meget ærlige beretning til indlægget her. Din historie gør mig utrolig ondt…. Hvor er jeg ked af alle de forkerte oplevelser du har haft hele vejen i gennem, og jeg forstår slet ikke, at du ikke er blevet sat lidt i stå i forhold til hormon sprøjterne som du selv snakker om. Dem havde vi allerede snakket om her hjemme, ikke med Neel, men med hinanden, bare så vidste, at det måske kunne blive en realitet.

   Jeg håber du har mulighed for at tale med nogen, og at der bliver lyttet til dig, således du forhåbentlig får et bedre syn på dig selv og din krop fremadrettet…… Jeg er sikker på du er en smuk ung pige, og at du er helt perfekt lige som du er 🙂

   De bedste hilsener Louise

 • Reply
  Mette K
  3. september 2019 at 17:06

  Dejligt at du tager et meget relevant emne op. Har selv en datter på 9 år som jeg allerede som 7årig viste tegn på for tidlig pubertet. Vi er pt. Henvist til børnelæge .

  • Reply
   Mortilmernee
   4. september 2019 at 13:46

   Kære Mette

   Det er absolut et følsomt emne, som fyldte utrolig meget for os da vi begyndte at synes der var noget som ikke var helt som det skulle være alderen taget i betragtning. Nu ved jeg ikke hvor i landet du bor, men vi oplevede virkelig fin forståelse og grundig opfølgning og undersøgelser da vi først kom afsted til børnelægen. KH Louise

 • Reply
  Sarah
  11. februar 2020 at 22:46

  Kære jer❤️
  Jeg har selv en datter på snart 8 (til august)
  Jeg gik selv I pubertet MEGET tidligt og har derved haft STORT fokus på dette omkring min datter!
  Lægen tog det meget alvorligt, hvorefter hun blev tjekket- røntgen af hånden, blodprøver mm. Hun var et år forud jf. hendes knogler, hvorefter de fulgte hende tæt!
  Dette har stået på halvandet år, og vi bliver fortsat tjekket! Hun skal ikke være på vej i puberteten nu, jeg vil kæmpe med liv og lemmer for at hun ikke skal have den oplevelse med på sit CV at være gået i puberteten så tidligt at hendes sind og hjerne ikke kan følge med! Jeg har oplevet det på egen krop og det er ikke sjovt at være alene med som 10 årig!
  Det skal tages alvorligt!

  • Reply
   Mortilmernee
   14. februar 2020 at 10:39

   Kære Sarah

   Tusind tak for også at fortælle din historie, og fortælle hvor vigtigt det er, at tale om det, fordi der netop er børn der gennemgår det, og det er bare langt fra alle, der lige er klar til den udfordring så tidligt i livet. Og hvis vi som forældre kan hindre det, bare en smule, så synes jeg absolut man skal overveje det.

 • Reply
  Cecilie
  19. april 2020 at 21:00

  Min datter på 6 år har i et års tid lugtet lidt af sved. For nylig begyndte hun at bruge deo 1-2 gange i ugen og det har afhjulpet det. Har dog netop opdaget, at hun er begyndt at få lidt hår forneden. Vil ringe til lægen snarest og få en snak om det. Jeg vil dog gerne høre jer, hvordan I greb samtalen med jeres pige an? Min pige er super selvbevidst og meget “privat” omkring sin krop. Hvordan søren griber man det an? Og har du lyst til at fortælle hvilke undersøgelser lægen laver, så vi kan forberede hende lidt på det?

  • Reply
   Mernee
   20. april 2020 at 8:33

   Kære Cecilie

   Nu begynder det jo at være et par år siden vi var gennem de første undersøgelser, og der vidste min datter ikke helt selv hvad hun blev undersøgt for. Lægen lod lidt som om han skulle trykke hende på maven, for at se nærmere på hvor meget hår vækst der var. Og da han så det, sendte han os videre til børnelægen. Hun var meget direkte, og for den her læge var det ret vigtigt at barnet selv vidst hvad der foregik. Men det var Neel ikke forberedt på, så det blev vi taget lidt ved næsen. Så mit råd til dig er, at snakke lidt med hende om hvad der foregår, inden i tager til lægen. Men de mærker bare lidt om der er start på bryst vækst, og så kigge de efter hårvækst under armene og for neden, og så bliver de målt og vejet, og her efter tager de stilling til yderligere undersøgelse. Dem har vi dog aldrig været igennem.

   Pøj pøj med det, jeg håber I får et fint forløb og bliver lyttet til

   mvh Louise

 • Reply
  Pia
  22. august 2021 at 19:16

  Hej, kan se dit opslag er nogle år gammelt, men jeg er endt her af samme grund. Hvordan går det hos jer nu? Jeg har selv 2 piger der fra tid til anden mildest talt stinker af sved – de er 6 og 9 og jeg har været ved lægen med begge, ved den store startede svedlugten da hun var 8 og det er ikke unormalt sagde lægen, nu er hun 9 og har fået lidt hår under armene og jeg synes det er frygtelig tidligt – jeg fik selv min menstruation som 11 årig og er konstant bange for hun får det tidligere. Den yngste på 6 begyndte at lugte af sved kort efter sin 6 års fødselsdag og røg hele møllen igennem inde på børneafdelingen og de kunne ikke finde ændringer i knoglevækst eller hormoner – men hvor er det frustrerende 🙈 og vi prøver netop at købe mælk og lign. der ikke er homogeniseret men 🤷‍♀️ Heldigvis siger min ældste at flere af pigerne er begyndt at bruge deo på årgangen så måske er hun ikke den eneste.
  Alt godt til jer ❤️

  • Reply
   Mernee
   25. august 2021 at 8:58

   Kære Pia

   Beklager det sene svar, har først lige set den nu. Først, tak, fordi du har fundet vej her ind, jeg glædes over, at det her indlæg stadig kan hjælpe nogen, som står samme sted, som vi gjorde den gang. Vi følte os også helt lost.

   Neel er i dag 10 1/2 år, og er stadig ikke gået i puberteten, men vi er og har hele tiden været bevidst om, at så snart de rammer 10 år, så bremser man ingenting mere. Hun er selvfølgelig mere udviklet end hun var for 2 år siden, men ikke alle steder, og når man “kun” er det nogen steder, så ser børnelægerne det ikke som at hele kroppen er gået i pubertet.

   Jeg oplever, at det med svedlugten, faktisk bliver meget bedre i længere perioder, og så pludselig er det der lidt igen. Det tror jeg er helt naturligt, og jeg kan se nu, at flere og flere har det samme. Børn udvikles desværre meget tidligere idag, end de gjorde da jeg selv var barn. Omend 11 år, er også tidligt for dig den gang. Heldigvis har du i så fald prøvet det, og ved hvordan du kan støtte dine piger på bedste vis.

   Jeg læser, at I er i trygge hænder, og at dine piger bliver holdt øje med. Sejt af dig, at tage hånd om det, det synes jeg er super stærkt.

   Ønsker jer alt det bedste.

   KH Louise

Warning: Undefined variable $consent in /customers/e/3/5/mernee.dk/httpd.www/wp-content/themes/alder/comments.php on line 38

Svar