Hjem

Bo “pænt” med kat…

24. februar 2020

Jeg har fået en del spørgsmål på instagram efterhånden, om ikke jeg ville lave et indlæg, der handler om hvordan man kan bo med kat, uden af forvandle ens hjem til et rent katte aktivitecirkus.

Først, det tager jeg absolut som en kompliment, men samtidig kan jeg selvfølgelig også godt se, at vores hjem ikke er fyldt op med de der store pelsede arrangementer med kradse træstammer osv.

Vi har været igennem mange forskellige løsninger med årene, og da vi fik vores første katte, da vi boede i lejlighed, var historien også en helt anden. De to katte vi havde den gang, kunne ikke komme ud, og det gjorde naturligvis, at vi måtte tænker i alternativer.

Vi boede i en tag lejlighed med synlige bjælker igennem hele lejligheden. Og det udnyttede vi fx her. Jesper havde beklædt en lang stolpe med sisal tæppe, og den stolpe gik så fra gulvet, og op til en høj reol. På den måde fik de hvæst klør når de kravlede op af den stolpe, og videre op på reolen. Fra reolen kunne de så hoppe fra loftsbjælke til loftsbjælke og aktivere sig der.

Kattebakke havde vi på badeværelset, og den blev naturligvis rengjort hver dag, og støvsuget rundt om, da der altid kommer pokkers meget grus med ud på gulvet.

Det er dog ikke kattens natur at være spærret inde, og det ses tydeligt, de aste og maste deres små snuder ud gennem alle åbne vindues sprækker i lejligheden, og også når vi var på altanen, sad de bare og kiggede ud på os…

Da vi købte huset var vi ikke et sekund i tvivl om, at de naturligvis måtte ud.

Jeg er ikke typen, der sådan har super meget ro i min sjæl, når kattene er ude, jeg ved jo godt, at der er stor risiko for, at de kan blive kørt ned. Særligt da vi købte huset, der var trafikken ret intens på de små veje omkring vores hus, det er heldigvis stilnet af med årene….

Da jeg blev gravid med Neel kom vi af med de to katte, de trives ikke helt med at vi havde fået Merle, de manglede noget opmærksomhed, og Jesper orkede ikke at tømme kattebakke i de 9 måneder en gang mere, så de flyttede, og med stor sorg for mig…. Men jeg kunne godt se, at det var det bedste den gang.

Da vi havde fået Neel, og hun var tilpas gammel til at forstå ansvaret for et dyr, og ikke længere var i den alder, hvor alt med pels skulle rives hårdt i…. Tog vi beslutningen om at købe Totte. Jesper byggede igen sådan en lang stolpe, som gik fra kældergulvet og op til stue etagen, her måtte han hvæsse klør indtil han var gammel nok til at komme ud. Desuden installerede vi kattebakke i kælderen, købte lidt legetøj, og ellers lavede vi ikke så meget mere ballade ud af det. Vi har aldrig haft lyst til, at vores hjem skulle overtages af de her kæmpe opstillede klatre træer, da vi ved, at de får opfyldt deres klatre lyst til fulde udenfor.

Da Totte havde boet hos os i små 3 uger, fik han et par dage i sele og snor, og ellers fik han frie tøjler til at gå ud og ind som det passer ham. Vi har kattelem i kælderen, og også i kælder døren, så han styrer fuldstændig selv sit liv. Siden han fik muligheden for at komme ud, har han aldrig tisset i kattebakken. Selv når vi holder ham inde i nytåret, går han simpelthen ikke i den…. Til gengæld har han også næsten krydsede ben når han så bliver lukket ud d. 1 januar igen…. ha ha….

Totte har altid været utrolig eksemplarisk, vi havde købt sådan en gå væk kat spray til sofaen, vi sprayede med den de første par uger, og så har han aldrig rørt den siden. Stolpen op af trappen gad han heller ikke. Han hvæsser en sjælden gang imellem klør i vores måtte ved hoveddøren, sådan en sisal agtig en, og det er det.

Balou er lidt en anden sag…… han er pisse fræk for at sige det mildt. I takt med at han vokser, får han mere og mere krudt i røven…. Han kradser i sengen, han svinger sig i gardinerne, han kradser i sofaen, sågar i vores Y-stole og så flyver og farer han rundt. Han har utrolig meget energi, som han skal have brændt af….. Han kan også sagtens komme ud nu, det er kun mig, og mit hjerte, der ikke helt er klar endnu…. TIl påske har jeg sagt ind til videre, der får han frie tøjler, og snart skal vi ha købt en sele, så han også kan komme lidt ud.

Han sidder og kigger langt efter Totte når han går ude i haven, og jeg forstår det godt…. Jeg tror dog ikke helt, hans behov for at opdage naturen, var så udpræget endnu, hvis ikke han konstant så en anden kat blive lukket ud. Pt er vores kattelåge nemlig spærret udgangsvejen. Det vil sige, Totte kan kun gå ind, og så skal vi fysisk lukke ham ud.

Det blir han så 3-4 gange hver nat, så jeg har ikke sovet en sammehængende søvn siden vi fik Balou…. Jesper griner af mig, han gider ikke rejse sig, han er helt klar til at Balou blir lukket ud, og når han blæser rundt i stuen som en anden raket, så er jeg naturligvis også. Men 15 min senere folder han sig sammen som en lille snebold i mit skød, og så er jeg slet ikke klar igen.

Men det er klart, når solen igen begynder at varme, og terrassedøren begynder at stå åben, så skal han naturligvis ud, og ha græs under poterne, og vi skal have den friske brise ind igennem stuerne. Det er sådan naturen skal være, og det bliver den også.

Aktiver din kat

Det blev efterhånden en lang tekst, men jeg håber, at det gir mening, i forhold til, hvordan vi holder kat. Til jer, hvis katte ikke kommer ud, jeg forstår godt, at man har brug for at have forskellige aktivitets sager installeret, de skal simpelthen ha noget at bruge deres energi på. Jeg har derfor forsøgt at samle nogle forskellige løsninger til jer, som man måske kan kaste sig over. Det ville vi i hvert fald ha gjort, hvis vi havde indekatte.

Der er selvfølgelig nogle løsninger der er kønnere end andre, men man skal bare altid have for øje, at katte elsker at ligge højt, der føler de sig trygge, og de har udsyn.

Der findes naturligvis også den lækre detalje, at de ofte kommer ind med mus, fugle, muldvarper og møg beskidte og våde poter. Det er endnu en detalje man skal være forberedt på. Jeg skifter pigernes lagen flere gange om uge, i de perioder hvor det er meget der de ligger. Det skifter lidt, hvor favorit pladsen er, og ja, så har I efterhånden set mange gode “historier” på instagram, om levende mus der skal fanges og lukkes ud igen midt om natten…. Eller fugle der er “pelset” i hele stuen osv osv. Den del har jeg liiiidt svært ved at håndtere, men det er jo deres natur, de kommer ind med dem for at vise hvor dygtige de er, og de forventer ros…. Totte har fanget særlig mange siden vi har fået Balou, og det er fordi han føler sig ansvarlig overfor ham, at han bringer ham små “gaver”. Vi vælger at se det som et tegn på, at de er blevet rigtig gode sammen, og så må vi tage den ande del med som en mindre detalje.

For at summe det hele lidt op, så har vi faktisk ikke gjort så meget, for at få vores hjem til at fungere med kat, jeg satser stærkt på, at den krudt som Balou har lige nu, hænger sammen med, at han pkt. 1 er killing og pkt. 2 simpelthen bare ikke er kommet ud i naturen endnu…

Kattebakken har vi stadig i kælderen, om han fortsætter med den, når han kommer ud, det må tiden vise.

Hvis nogen af jer, kender til butikker, med pænt og lækkert kattelegetøj, ligesom fx Hunnishop som vi brugte til Heiko, så må I endelig sige til, for jeg vil super gerne finde noget nyt sjovt at aktivere dem med 🙂

MIJAAAV

 • Reply
  Anja
  24. februar 2020 at 21:29

  Et spørgsmål til noget helt andet 🙂

  Den fine lampe i har i soveværelset, hvor er den mon købt og hvad med “messingdutten” (aner ikke hvad den hedder), den der sidder op mod loftet/rosetten er den købt sammen med lampen?

  tak for altid god inspiration og for at du orker bliver ved 🙂

  • Reply
   Mortilmernee
   25. februar 2020 at 10:45

   Hej Anja

   Lampen i soveværelset, er det den i loftet, det er en akari pendel 🙂 Men jeg ved ikke lige hvad det er for en messing dut du mener, den kan jeg ikke lige få øje på 🙂

   Og tak for de søde ord 🙂

   • Reply
    Anja Christensen
    27. februar 2020 at 16:35

    Har lige lært det hedder en baldakin :). Tak for svar 🙂

  • Reply
   Mille
   25. februar 2020 at 12:11

   Det er en afdækning for lampeudtag, også kaldet et dæksel. Jeg tror bestemt ikke at det er i messing (i så fald ville det være et diy), det er nok bare lyset der får dækslet til at se shiny ud og er højst sandsynlig hvid.

   • Reply
    Mortilmernee
    26. februar 2020 at 9:58

    ah den, ja det er bare en hvis plastik, med fedt at den kan gøre sig til messing i bestemt lys 🙂 Det havde jeg slet ikke opdaget 🙂

Warning: Undefined variable $consent in /customers/e/3/5/mernee.dk/httpd.www/wp-content/themes/alder/comments.php on line 38

Svar