mortilmernee.dk sponsorerede indlæg tanker

Ved jeres børn hvad penge er værd?

3. december 2019

Annonce for Danske Bank

Her hjemme, har vi i hvert fald gennem årene, haft en del snakke om, hvad penge er…. Hvilken værdi de har, og hvor meget man faktisk skal arbejde, for at tjene de her penge.

Som barn har vi nok alle fået kommentaren fra vores forældre “tror du vi har et pengetræ ude i haven?”. Og jeg indrømmer blankt, at den dag jeg hørte mig selv stå at sige det, der følte jeg mig virkelig hensat til min barndom og til mine forældres ord.

For som barn, har man en tendens til at tro, at alting kommer med storken…. Og som tiden er idag, så får børn ofte ikke helt mulighed for at ønske sig noget i lang tid før de opnår det, de fleste får det som de mangler, når de mangler det, og også ofte i overflod.

I mit nuværende job, har vi haft en lidt anderledes tilgang til ting, fordi jeg ofte har haft mulighed for at markedsføre nogle produkter, og pigerne havde derfor i starten, en lidt forkert opfattelse af, hvordan man reelt tjener penge og hvilken værdi de har.

Vi har derfor haft mange gode snakke om, hvor meget man fx kan opleve, for den ting de nu ønsker sig, eller hvor mange madpakker vi kan smøre for en aften på Mc Dondalds osv osv.

I år har vi også indført pligter og lommepenge her hjemme, og det har absolut givet dem en meget større forståelse for, hvor mange penge, der faktisk skal til, for at købe det man ønsker sig.

Og de synes ikke altid, at det er sjovt at støvsuge, tørre af, tømme opvasker og nu også gå med hund – jo det sys de stadig er sjovt – men resten… Knap så meget, men når vi siger, at så er der bare heller ikke lommepenge, så gør de det altid….. Og det synes jeg er en sund tilgang at have til det, at uden udført arbejde, så gør man sig heller ikke fortjent til sine lommepenge.

For 3 uger siden deltog vi ved et event hos Danske Bank. I den verden vi befinder os i, hvor penge efterhånden er mere digitaliseret, så kan jeg godt forstå, at pengenes betydning kan blive lidt abstrakt for børn. Jeg husker selv, når min morfar en gang imellem stak mig en 20’er, hvordan jeg gik og rullede den mellem fingrene, og spekulerede over, hvor mange 10 øres stykker slik jeg mon kunne købe nede i kiosken for den, det var mange…. Den slags sker ikke så meget mere, børn ser ikke pengesedler eller mønter i samme forstand, fordi man køber med Dankort, online, via App’s eller hvad man nu gør.

Arrangementet var sat i værk for at hjælpe børn, til at forstå pengenes betydning. Jeg synes det er et virkelig godt intitiativ, og jeg havde glædet mig til at tage børnene med.

Der var et spændende foredrag med Ulla Dyrløv, som guidede os forældre ind i hvordan en børnehjerne fungere, og gav gode råd til, at give sit barn de mest optimale betingelser for at få en sund opfattelse af penges betydning.

Der var teater for børnene, som fortalte pengene historie, helt fra før de fandtes. Hvordan man så “betalte” for sine ting, og frem til idag. Det synes de var virkelig godt. Børn elsker næsten altid teater, så det var en rigtig go måde at fange deres opmærsomhed.

Ydermere var der forskellige aktiviteter og spil, alt sammen i børne niveau, som hjalp til at optimere deres viden omkring penge.

Det var en eftermiddag der fløj afsted, og begge piger var meget interesserede i at høre om det hele.

Vi havde gode snakke særligt om aftenen da vi kom hjem, men vi har også haft mange i ugerne efter. Nogen gange skal børn have lov til at gå nogle dage, og spekulere lidt over nye informationer, og det har vi også kunnet mærke, hvordan de sådan er kommet og har spurgt til forskellige penge situationer.

Fx. har særligt Neel en stor kærlighed for at købe nye App’s, men da jeg sagde, at “ja du må gerne hente de to Apps’ der koster 25 kr. stykket, men så får du ikke nogen lommepenge i den her måned” (de får 50 kr hver, i fysiske sedler, som de putter i sparebøssen). Men så havde hun ikke længere behov for de to App’s, fordi hun nu har en bedre forståelse af, hvor meget hendes 50 kr er.

Det her med, at italesætte pengenes betydning, er så vigtig, i den udvikling vores verden er gået, fordi vores børn får utrolig svært ved at forstå den, når de ikke har noget konkret at forholde sig til….. Så selvom nogen måske synes det er lidt gammedags med en sparegris, så tror vi på, at det stadig er den aller bedste måde, i hvert fald i den alder vores piger har, til at lade dem forstå, pengenes værdi, og at der skal ydes for at nyde.

Og for at slutte af med det fine foredrag af Ulla Dyrløv, så kan jeg kun bekræfte, at vi har fat i den lange ende, i den tilgang vi har til børnene og deres penge”opdragelse”. Med lommepenge, med de ægte penge mellem hænderne, med yde for at nyde osv osv. Men hvor er jeg glad for, at der kommer det her fokus, som gør os opmærksomme på, hvor vigtigt det er.

 • Reply
  Rose
  4. december 2019 at 20:48

  Jeg synes godt nok denne reklame er malplaceret her i dit univers. Jeg synes i praktiserer en brug-og-smid-væk mentalitet ud over det sædvanlige. Det går ikke en måned mellem dine børns værelser er udstyret med helt nye møbler, farver, garderobe, skosponsorater eller legetøj, ligesom jeres stue og køkken skifter udtryk hvert øjeblik. Og intet ondt i det – det er et smukt univers og jo helt jeres valg. Men at koble det med at jeres børn har stor viden om penges værdi, det tror jeg simpelthen ikke på.

  • Reply
   Mortilmernee
   5. december 2019 at 10:34

   Kære Rose

   Tak for din kommentar, som jeg selvfølgelig gerne vil svare på.

   Jeg tror dog ikke, du har fulgt med så længe hos mig, for hvis man har det, så ved man også, at jeg altid har brugt meget tid på at sælge ud, før jeg køber nyt. Jeg har aldrig haft en køb/brug og smid væk kultur, da det på ingen måde gavner hverken mig, miljøet eller mine børns forståelse af penge.
   Det er korrekt, at jeg mit job består i at markedsføre mange nye ting, men ofte er de kun til låns, da jeg ganske enkelt slet ikke selv ejer alle de ting…. Og når jeg skifter noget ud, så gør jeg et stort arbejde ud af at sælge det gamle først. På den måde er det altid de samme penge der kører i flow, og ikke nye der konstant bliver kastet ud.

   Hvis du bliver hængende fremadrettet eller kigger lidt tilbage, vil du også se, at det er noget jeg har skrevet om mange gange før.

   Ha en dejlig jul

   mvh Louise

Warning: Undefined variable $consent in /customers/e/3/5/mernee.dk/httpd.www/wp-content/themes/alder/comments.php on line 38

Svar